Június 25. és 27. között 21. alkalommal rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivált Gyulán, amely egyben a Gyulai Várszínház 58. évadának nyitánya is – közölték a rendezvény főszervezői kedden sajtótájékoztatón.

Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnökségi tagja elmondta, hogy a fesztiválon a népművészet teljes komplexitásában jelenik meg a hagyományoknak megfelelően. Az Alföld kilenc népművészeti egyesületének több mint száz tagja vásárral, mesterségbemutatóval és játszóházzal várja az érdeklődőket.


Idén a halászat és a vadászat tematika lesz a kiemelt, így lesz vadászkürt-bemutató és az egykori, kézi halászhálókötést és varsafonást is el lehet sajátítani.


A gyerekek íjakat és horgászbotot készíthetnek, emellett régimódi játszótérrel, kosaras körhintával és mesesátorral is várják őket – közölte.
Boriné Kőrösi Beatrix, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége elnökségi tagja kifejtette, a 14. Határ Menti Összművészeti Fesztivállal veszi kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat, amelyen a Dél-Alföld szinte valamennyi nagyobb néptánccsoportja képviselteti magát. A táncosokat három nap három különböző zenekar kíséri: a Ludas, a Suttyomba és a Talléros. A péntek esti gálaműsoron első alkalommal adják át a Gál László-ösztöndíjat – emelte ki.


Hozzátette, két profi együttes is fellép szombaton és vasárnap este 6 órakor, a Duna Művészegyüttes a Kis magyar táncrajz; a Viharsarok Táncszínház pedig a Rendhagyó történelemóra című darabjaikat mutatják be.
Vaszkó János, a Balassi Közalapítvány munkatársa a szombat esti, 14. Országos Gyermektánc Fesztiválról szólva elmondta: idén a Békés megyei alapfokú művészeti iskolák tánccsoportjai mutatkoznak be, kiegészülve a csongrádi és a miskolci gyermekegyüttessel.

A főszervezők az MTI kérdésére válaszolva elmondták, csak a gálaműsorok színpad előtti, kordonnal leválasztott, „helyfoglalós” részére kell védettségi igazolványt bemutatni.


Kónya István alpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „a kultúra magyar városában végre beindul a kulturális élet”. Hozzátette, a koronavírus-járvány kirobbanása óta ez az első nagy rendezvény a városban, amelyre láthatóan óriási az igény. A békési fürdőváros szálláshelyein a hétvégére ugyanis 90 százalék feletti a foglaltság – közölte.
A népművészeti fesztivál egyben a Gyulai Várszínház 58. évadának nyitó hétvégéje is, az első előadás június 28-án az Othello lesz a Katona József Színház tolmácsolásában. A Várszínház csaknem ötven előadással és öt új bemutatóval készül az évadra.


A fesztivál részletes műsora a www.korosvolgyisokadalom.hu; a Várszínház bemutatói a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon nézhetők meg.

Forrás: MTI