Nagy visszhangot váltott ki a Sony Music júniusi bejelentése arról, hogy a 2000 előtt kifizetett előlegek miatt esetleg fennálló tartozásokat elengedik, vagyis a régebbi előadóik akkor is kapnak jogdíjat, ha még nem hozták vissza a kiadó befektetését.

Most ugyanezt a piacvezető zeneműkiadó, a Sony Music Publishing is bejelentette a dalszerzőkre vonatkozóan. A 2000 előtt keletkezett tartozásokat szó szerint nem engedik el, hanem továbbra is számon tartják, csak nem veszik figyelembe a jogdíjkifizetéseknél, amikre január 1-től visszamenőlegesen is jogosultak által érintett szerzők.

A Songwriters Forward program keretében a zeneműkiadó fejleszti az adminisztrációs infrastruktúráját és az adatszolgáltatási platformját is, valamint új “Cash Out” opciókat vezetnek be – ez azt jelenti, hogy a szerzők bármikor felvehetik a pénzüket, nem kell jogdíjfizetési időszakokhoz igazodniuk.

A Music Business Worldwide a cég által történelmi jelentőségűnek vezetett lépés tényleg igen komoly, hiszen a Sony Music Publishing céghálózata összesen több mint 5 millió dal szerzői jogait kezeli.

A Music Ally megjegyzi, hogy ezután valószínűleg még nagyobb lesz a nyomás a Universalon és a Warneren, hogy hasonló lépésekre szánják el magukat – aminek a “megfontolására” a brit parlamenti vizsgálóbizottság is kérte a cégeket.

Forrás: dalszerzo.hu