A ma élő krokodilok őseként határozták meg paleontológusok azt a 150 millió éves megkövesedett csontvázat, amelyet Chile déli részén, az Andokban találtak.

A Burkesuchus mallingrandensis névre keresztelt faj maradványaira 2014-ban bukkantak az Andok egy fosszília-lelőhelyén Mallin Grande patagóniai város közelében argentin és chilei kutatók. Azóta az Argentin Természettudományi Múzeum szakemberei vizsgálták a maradványokat.

A Burkesuchus mallingrandensis a mai krokodilok „nagyapja” és segíti a tudósokat abban, hogy megértsék, hogyan fejlődött a faj, miként váltak ezek a hüllők szárazföldiekből vízi állatokká – közölte a múzeum.

A felfedezés más fosszíliákkal együtt alátámasztja azt az elméletet, hogy Dél-Amerika volt a krokodilok fejlődésének bölcsője.

„Kétszáz millió éve a krokodilok kisebbek voltak és nem vízben éltek. A paleontológusok mindig tudni akarták, milyen volt ez az átmenet” – mondta Federico Agnolin, a lelet megtalálója a Reuters brit hírügynökségnek.

A Burkesuchus egy sor páratlan jellegzetességet mutat, amelyek semmilyen más krokodilra nem jellemzőek, mivel példányai voltak az első egyedek, amelyek elkezdtek a vízbe, édesvízbe menni – magyarázta.

A múzeum szerint a krokodilok a jura földtörténeti időszak kezdetén jelentek meg, az első dinoszauruszok idején. Néhány millió évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy vízbe menjenek, köszönhetően a meleg és sekély tengereknek.

Dél-Amerikáról köztudott, hogy tengeri krokodilok fosszíliáiban gazdag.

Forrás:

http://www.ma.hu/tudomany/365450/A_krokodilok_150_millio_eves_osenek_fossziliajara_bukkantak