A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ad online gálaestet május 30-án, A magyar klasszikus zene napján a budapesti Zeneakadémián.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi estjének helyszíne a Zeneakadémia Nagyterme, vezényel Madaras Gergely, közreműködik Devich Gergely csellóművész. A műsorban szerepel Fekete Gyula Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerzőnek, a Zeneakadémia rektorhelyettesének és tanszékvezetőjének új, Szimfonikus fantázia című kompozíciója ősbemutatóként, valamint Erkel Ünnepi nyitánya, Bartók-Serly Brácsaversenye cselló átiratban, Dohnányi Szimfonikus percek című darabja, Kodálytól a Galántai táncok és Liszt II. magyar rapszódiája – közölte a Zeneakadémia pénteken az MTI-vel.

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. Az együttes és a Zeneakadémia közös kezdeményezésére és szervezésében születésének évfordulóján,
május 30-án valósul meg A magyar klasszikus zene napja elnevezésű ünnep.

Az e köré szervezett többnapos eseménysorozat részeként országszerte számos koncert zajlik, a részletes program, valamint számos szimfonikus együttes és zeneiskola felvétele megtekinthető a www.magyarklasszikuszenenapja.hu oldalon.


A május 30-i gálakoncert ezen a honlapon, valamint a Zeneakadémia online felületein, továbbá a Bartók Rádióban élőben követhető 19.30-tól. Néhány órával később az M5 közszolgálati tévécsatorna is műsorára tűzi a hangversenyt egy felvezető riporttal. A közönség nélkül megvalósuló programsorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Forrás: MTI