A kávéval kapcsolatban rengeteg nézőpont létezik, főleg annak kapcsán, hogy miként is hat egészségünkre. Van, akinél már-már függőségbe megy át a kávéimádat, mások pedig csak különleges alkalmakkor fogyasztják. Egy biztos: a kávézásnak is van kultúrája, és olyan szabályai, amelyekre érdemes odafigyelni. Cikkünkben a leggyakoribb kávézási bakikat jártuk körbe.

  1. Kotyogós kávé
    Bár ma már a kapszulástól elkezdve mindenféle különleges kávégépet lehet kapni, sokan a hagyományos, kotyogós kávéfőzőre esküsznek. Ám annak használata során több baklövést is elkövethetünk, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt. Fontos, hogy szűrt vizet használjunk, és a szerkezetet mindig tartsuk tisztán – például ecettel –, így megelőzve a vízkövesedést, lerakódásokat.

A kotyogó aljába érdemes már forrásban lévő vizet önteni, ha a kávét is bele akarjuk tölteni, vagy pedig a kávé nélkül csak a vizet feltenni a tűzre.

Ha ugyanis egyből betöltjük a kávét a szűrőbe, és a vízzel együtt tesszük fel, a még hideg víz hatására is átnedvesedik, ezáltal pedig veszít a zamatából, és kevésbé lesz ínycsiklandozó, miután felforrt a víz, és feljutott a kávéhoz. Tehát ennek az egyszerű szerkentyűnek is érdemes megadni a törődést, használatakor pedig betartani a megfelelő lépéseket.

  1. Cappuccino vagy latte tejszínhabbal
    Gyakran látni a cukrászdák, kávézók kínálatában a tejszínhabbal és mindenféle cukorkával, csokival díszített kávékülönlegességeket, többek között a cappuccinót és lattét is. Pedig az eredeti recept alapján semmi keresnivalója a tejszínhabnak, hiszen a tejhab, vagyis a felhabosított tej teszi lággyá, krémessé őket.

A hagyományos cappuccino úgy készül, hogy a csésze alsó egyharmadába öntjük az eszpresszót, ezt követi a szintén egyharmadrész forró tej, majd a tetejére kerül a finom tejhab.

A latte macchiato esetében magas poharat használunk, ezt öntjük fel a forró tejjel, majd következik a tejhab-réteg, és ennek a tetejére öntjük rá az eszpresszót – ha óvatosan, kiskanál mentén csorgatjuk, szépen elválik majd a kávé a tejtől. 

Persze, akinek kedve van, variálhatja bárhogy, de az eredeti cappuccino és latte macchiato önmagukban is nagyon finomak, díszítés gyanánt fahéjat vagy kakaóport is lehet szórni a tetejükre.

  1. Kávé éhgyomorra
    Egyes statisztikák szerint a felnőtt magyar lakosság 90%-a kávézik. Azt pontosan nem tudni, hogy közülük hányan indítják a napot kávéval, üres gyomorra, mindenesetre ez a szokás nem túl egészséges.

Az éhgyomri kávé negatívan hat a gyomorsav-termelésre, másfelől pedig heves szívveréshez és csökkenő koncentrációs képességhez vezet.

Persze, nem a reggeli kávédról akarunk lebeszélni, inkább azt javasoljuk, hogy fogyassz előtte egy finom, tápanyagokban gazdag reggelit!