A 2020 végén elfogadott Save Our Stages törvény alapján indult el a Shuttered Venue Operators Grant (SVOG) nevű segélyprogram. Igaz, hogy – bár többször tesztelték a rendszert – technikai hibák miatt rögtön le is állt a rendszer, ahová a pályázatot fel lehet tölteni. (A Twitteren itt lehet követni, ki milyen gifekben fejezte ki az érzelmeit.)

Számunkra inkább érdekes a program felépítése, mint a lebonyolítás konkrét menete. Bár az elnevezés a helyszínek “működtetőire” utal, pályázhatnak támogatásra az élőzenei klubok tulajdonosai mellett a promóterek és ügynökségek is, valamint színházi producerek, mozikat, színházakat, múzeumokat fenntartó cégek stb. A támogatás mértéke a 2019-es bruttó összbevétel 45%-a, de cégenként legfeljebb 10 millió dollár (3 milliárd forint). A segélyprogram tejles keretösszege 16 milliárd dollár (4 830 milliárd forint), ebből 2 milliárdot a kis, legfeljebb 50 főt foglalkoztató cégek számára különítettek el.

A különféle kifizetésekre (bérek, bérleti díjak, adók, a dolgozók biztonságát növelő intézkedések stb.) használható, befektetésre nem fordítható támogatásokat több körben osztják ki, a 2020-as veszteségek mértéke alapján. Első körben nagyon gyorsan, a kiírás szerint két héten belül megkapják a támogatást azok a pályázók, akik bevételeik legalább 90%-át elvesztették; a következő két hétben a 70-89%-os veszteségeket elkönyvelő cégek következnek. Ezután, a harmadik körben jönnek a legalább 25%-os visszaesést elszenvedők.

Érdemes ehhez hozzátenni azt a hírt, hogy New Orleans – a város, amelynek a neve gyakorlatilag összeforrt a zenével – a korlátozások részleges feloldása után plusz erőfeszítéseket tesz azért, hogy (korlátozott nézőszámok mellett) újraindulhasson az élőzene. A városvezetés 2021-re elenged több, az élőzenét szolgáltató klubok által fizetendő díjat is, valamint több tanácsadó szervezetet is megbízott azzal, hogy segítse az élőzenés helyeket abban, hogy elkészítsék a pályázatukat a SVOG programra. A pályázatok elkészítését egyébként hivatalos videósorozat is segíti.