A Kaliforniai Egyetem tudósai szerint a betegségeket terjesztő szúnyogok, és más invazív fajok is elindultak az északabbra fekvő területek felé, mert a telek sokkal enyhébbek lettek.

A klímaváltozás hatását nemcsak az ember, hanem az egész bolygó élővilága megérzi. A kutatók nemrég az Ecology című tudományos szaklapban publikáltak egy tanulmányt arról, hogy a hőmérséklet emelkedése miatt a hegyoldalakon található állat- és növényvilág a korábbinál nagyobb magasságokba vándorol. Most egy újabb kutatási eredmény mutatta meg, hogy tényleg baj van.

A Sustainability Times beszámolója szerint az Egyesült Államok déli részén élő állatok és növények észak felé terjeszkednek, ezek egy része pedig nem szívesen látott „vendég” lesz. Ilyenek lehetnek például a betegségeket terjeszető szúnyogok, vagy épp a burmai piton, ami akár 6 méter hosszúra is megnőhet, a súlya pedig elérheti a 90 kilogrammot. Ezek az invazív fajok nemcsak az emberekre, de az ott élő állatokra is veszélyt jelentenek.

Caroline Williams, a Kaliforniai Egyetem tudósa, a tanulmány egyik szerzője szerint az egyre melegebb telek hatására a hidegre érzékeny trópusi élőlények is jól érzik majd magukat a jelenlegi lakhelyüknél északabbra. A szakember úgy látja, ha folytatódik a felmelegedés, az évszázad végére az Egyesült Államok déli területei a jelenleginél sokkal forróbbak lesznek, arról nem is beszélve, hogy a trópusi fajok elárszathatják majd az északibb területeket is.

Az észak felől érkező hideg régóta egyfajta természetes határvonalat képez a trópusi fajok számára, ám a globális felmelegedés miatt ez már nem tudja kellő mértékben éreztetni a hatását.

Williams szerint emiatt az olyan nagy hidegek, mint amit az év elején Texasban tapasztaltak, 30, 50 vagy akár 100 évig sem ismétlődik majd meg, így nem lesz, ami visszatartsa a meleget kedvelő élőlényeket a vándorlástól. Emellett minél ritkábban van ilyen extrém hideg, annál több idejük lesz az invazív fajoknak alkalmazkodniuk ehhez.

Williams úgy látja, ez nem jelenti azt, hogy az északabra élő fajok kipusztulnak, de fel kell készülni arra, hogy az invazív fajok területet hódítanak majd maguknak. Hozzátette: az, hogy mi történik majd hosszú távon, a következő 20 év lépéseitől függ majd.

https://hvg.hu/tudomany/20210331_globalis_felmelegedes_klimavaltozas_tropusi_allatok_tropusi_novenyek?s=hk