A ritka leletre az osztrák A5-ös autópálya építését megelőző feltárás során bukkantak a Salisbury Kft. nevű magyar régészeti magáncég szakemberei.

Egy feldarabolt mamut maradványait találtak meg magyar régészek egy ausztriai ásatáson – írja a Telex. A ritka leletre az osztrák A5-ös autópálya építését megelőző feltárás során bukkantak a Salisbury Kft. nevű magyar régészeti magáncég szakemberei. A munkálatok még 2017 nyarán kezdődtek Drasenhofen határában.

Azt már eddig is sejtették, hogy egy felső paleolit vadásztelep húsfeldolgozásának maradványait rejtheti a terület, ugyanis korábban találtak már egy penge alapú kőeszközt, amivel az állatokat dolgozhatták fel.

„A legunikálisabb leletnek egy körülbelül négy-öt éves mamut feldarabolt vázának részletei számítanak. A csontok elhelyezkedéséből és a rajtuk lévő sérülések alapján a korabeli húsfeldolgozás menetét is meg tudtuk határozni, ami egyedülálló.
Megállapítottuk, hogy a területen az utolsó glaciális maximum időszaka előtt, a valamikor 15-16 ezer évvel ezelőtt élő emberek, a levadászott állatot először nagyobb részekre darabolták fel, majd a telepre csak a húsban gazdag töredékeket vitték be. Az itt hagyott csontokat, a koponya és a hozzá tartozó nyaki csigolyákat, az állkapcsot, az agyarakat, valamint az egyik combcsont töredékét teljesen húsmentesítették. A hosszúcsontokat az ízületi végződésüknél vágták el, annak érdekében, hogy a benne lévő gazdag fehérjeforrásnak számító velőhöz hozzáférjenek” – mondta Szilasi Attila ásatásvezető régész.

Az ásatás során paleolit vadászok nyomaira is bukkantak, ez szintén ritkának számít Ausztriában. A feltárt leletek a felső-paleolitikum vadászainak mindennapjairól mesélnek, de a régió első Homo sapiens vadászainak megjelenésének nyomait is őrzik – írja a lap. A terület egy másik szakaszán pedig egy longobárd temető, a germán népek közé tartozó népcsoport három sírját találták meg.

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/multunk/egy-tobb-ezer-eve-feldarabolt-mamut-maradvanyaira-bukkantak-magyar-regeszek-ausztriaban/