A Sotheby’s aukciósház elnapolta az angliai Honresfield-ház csaknem száz éve eltűntnek hitt híres könyvtára darabjainak, köztük Emily Brontë kéziratos verseinek árverését, hogy a brit intézményeknek legyen idejük összegyűjteni a pazar kollekció megvásárlásához és ezáltal magángyűjteményekbe kerülésének megakadályozásához szükséges 15 millió fontot (6,1 milliárd forint).

Mint a BBC News felidézte, a Sotheby’s eredetileg három különálló aukción akarta értékesíteni a nagyértékű könyvtár anyagát júliustól kezdődően.
A bejelentés nyomán azonban a Brontë Társaság jelezte, hogy az „egyedülálló és rendkívüli” kéziratok „törvényes otthona” a Brontë család egykori haworthi házában berendezett Brontë Parsonage Múzeum lenne. Hozzátette azonban, hogy a koronavírus-járvány hatásai miatt az intézménynek nem állnak rendelkezésére a szükséges anyagi erőforrások azok megvásárlásához.


A Friends of the National Libraries (FNL) felkarolta az ügyet és egyebek mellett felvette a kapcsolatot ismert filantrópokkal. A gyűjtemény megvásárlásához szükséges pénz előteremtésében részt vállalt továbbá a Skót Nemzeti Könyvtár, az Oxfordi Egyetem patinás Bodleian Könyvtára és a British Library is.
A kampány résztvevői köszönetet mondtak a Sotheby’s-nek amiért időt ad nekik arra, hogy megpróbálják megóvni a gyűjteményt, hogy aztán a nagyközönség örömére a Nagy-Britannia-szerte működő könyvtárak között osszák szét a darabjait.


A Sotheby’s aukcióján szereplő tételek közül a legnagyobb érdeklődés Emily Brontë verseinek kéziratait övezi, amelyeknek értékét előzetesen 800 ezer-1,2 millió fontra (330-495 millió forintra) becsülték.
A könyvtárat a rochdale-i malomtulajdonos fivérek, Alfred és William Law hozták létre otthonukban, a Honresfield-házban. A Law testvérek alig 30 kilométerre nőttek fel a yorkshire-i Howarthtól, ahol a Brontë nővérek éltek.


Miután a Law testvérek meghaltak, unokaöccsük, Alfred Law örökölte a könyvtárat. Az ő halála, 1939 után azonban az értékes gyűjtemény, amely a skót költő, Robert Burns verseinek, levelezésének és jegyzeteinek egy részét is tartalmazza, szem elől tűnt. A The New York Times szerint most a Law család – névtelenséget kérő – leszármazottjai kínálják eladásra a több mint 500 darabból álló gyűjteményt.

Forrás: MTI