A 2021-es fagyi idény a hűvös időjárás miatt kissé késve érkezett, viszont így gyakorlatilag a szezon kezdete most egybeesik a teraszok, kerthelyiségek megnyitásával. A járvány okozta válság a fagyizókat, cukrászdákat is hátrányosan érintette, viszont annál nagyobb lelkesédéssel készülnek az idei szezonra. (…)

Az elmúlt egy év megviselte a vendéglátóhelyeket, köztük a cukrászdákat és fagyizókat is, átlagosan 50 százalékos volt a forgalomkiesés, és még a szerencsésebb paraméterekkel rendelkező üzletek is 20-30 százalékos visszaesést tapasztaltak – mondta el lapunknak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének elnöke. A vendéglátó szektor számára, bár az elmúlt év a túlélésről szólt, az ipartestület alelnöke és a Hisztéria Cukrászda vezetője, Ipacs Balázs szerint a cukrászdákat, fagylaltozókat közepes mértékben sújtotta, hiszen elvitelre tudtak értékesíteni.

A fagylalt egy nagyon fontos bevételi forrása a cukrászdáknak, sajnos tavaly a pandémia miatt szinte teljesen elmaradt a főszezonnak számító tavaszi időszak és eddig idén sem állunk túl jól, sem az időjárás tekintetében, sem a járvánnyal kapcsolatban. Mindenki már nagyon várja a terasznyitást és azt, hogy visszatérhessen az életünk végre a megszokott rendjébe – mondta el Erdélyi Balázs. A kormány ígéretéhez híven, miután a 3,5 milliomodik lakos is megkapta első oltását, engedélyezte a teraszok és kerthelyiségek megnyitását. Ez egyben lehetőséget és kihívást is jelent a vendéglátóhelyek számára, hiszen a források kimerültek, és a munkaerőhiányt sem lehet egyik napról a másikra orvosolni. A helyek többsége pedig kénytelen lesz az árait is megemelni. Ettől függetlenül a szakértők arra számítanak, hogy rengeteg vendég használja ki majd a nyitás adta lehetőségeket.

Szerencsére a tavaly tavaszi, nyári fagylaltos szezonra volt lehetőségünk kinyitni és tölcsérben is értékesíteni fagylaltunkat. A hírek szerint erre most is lesz lehetőség. A jó idő egyelőre elkerült bennünket, így a várható terasz nyitás és a kellemes tavaszi idő eljövetele egy időben fog bekövetkezni. A szezon lehet még erős, ezen fog mindenki dolgozni – mondta el Ipacs Balázs.

(…)

Sok esetben a kalkulált mennyiségnél (átlagban 5-6 dkg) többet kap a vendég, mert az eladó nagyobb adagot mér (különösen a spatulás értékesítésnél fordul elő). Emiatt a fagylaltos haszna lesz kevesebb – sokszor nulla közeli, vagy standhiány alakul ki, amit az eladókra vetítenek ki. Ekkor erős fluktuáció veszi kezdetét, mivel senki nem akarja a hiányt kifizetni, ezért felmond. A mérés a „legtisztább” módja, hogy pontosan annyit fizessünk a fagylaltért, amennyit kapunk – magyarázta az ipartestület alelnöke.

Az alapanyagok drágulása a gombócárakban is megjelenik idén
Erdélyi Balázs szerint a minőségi fagylalt ára 250-300 forint/gombócnál kezdődik, ami ennél olcsóbb, az inkább gyanakvásra adhat okot. Az alapanyagok árának változása azonban nagyban befolyásolja, mennyibe fog kerülni idén egy gombóc. A fagylaltok alapanyagainak drágulását pedig sok minden befolyásolja: a gyümölcsárak, a tej ára, viszont a forint-euro árfolyam változása is rányomja a bélyegét a gombócárakra.

Minőségi fagylaltot csak minőségi alapanyagokból lehet készíteni, ami valóban nem olcsó. Nagyon sok alapanyagot szereznek be a kollégák külföldről, ehhez valóban nem kedvez a mostani gyenge forint árfolyamunk. Ezek az alapanyagok sohasem voltak olcsók, gondoljunk csak a szicíliai pisztáciára vagy a piemonti mogyoróra, de a vanília ára is évek óta az egekben van. A vendégek igénylik ezeket a fagylaltokat, de ezeken a gombócokon a cukrász egy forintot sem keres, olyan magas az alapanyag költsége – magyarázza Erdélyi Balázs, aki azt is hozzátette, hogy régebben fantasztikus minőségű magyar gyümölcsökből tudott dolgozni a szakma, de sajnos az elmúlt években egyre nehezebb hozzájutni, többnyire az időjárási viszontagságok miatt. Ezért ha valaki állandó, jó minőségű gyümölcsökből szeretne készíteni fagylaltot, akkor francia, olasz, vagy spanyol cégek fagyasztott gyümölcspüréit vásárolja meg, a magyarországi gyümölcs ár többszöröséért.

A magasabb beszerzési árat érvényesítenünk kell a vendégek felé, ha akarjuk tartani a minőséget. A fentebb említett mérésnek köszönhetően egy egység akár 30- 40 százalékkal gazdaságosabban tud működni, ami pedig bőven fedezi az év aktuális áremelkedését(…).

(…)

A (…) nyilatkozó fagyizók és cukrászdák azt is elárulták, milyen új ízekkel készülnek 2021-re. Az biztos, hogy idén az egzotikus gyümölcsök, magvak nagy szerephez jutnak, és a mentes fagylaltokból is bővül majd a választék, de nem hagyják cserben a jól bevált, akár magyaros ízek kedvelőit sem! Hogy melyik fagyizó pontosan mivel készül, részletesen kiderül cikkünk folytatásából a jövő héten.

A Év Fagyiját idén is megválasztják


A Cukrász Ipartestületet arról is kifaggattuk, lesz-e idén Év Fagylaltja verseny, amelyet tavaly a nehéz körülmények dacára sikerült megtartani, viszont nem úgy, ahogy tervezték. Erdélyi Balázs elnök arról számolt be, hogy idén is voltak nagyratörő terveik: az Év Fagylaltja verseny, a fagylalt fesztivállá nőtt országjáró roadshow-ja idén Debrecenbe kapott meghívást, de sajnos a pandémia miatt

úgy tűnik, hogy 2021-ben sem lehet megtartani a tömegrendezvényt.

Tavaly Székesfehérvárra kaptak meghívást, azonban a járvány miatt a rendezvényt végül nem lehetett megtartani, de a verseny igen. Ezt végül az ipartestület elnöksége újratervezte és régiós elődöntőket szervezett szerte az országban, majd a továbbjutók az ipartestület székházában kialakított tankonyhában fagyasztották le a versenyfagylaltjaikat. Soha nem látott médiaérdeklődés övezte az eseményt.

A résztvevők száma és későbbi beszámolójuk alapján úgy látjuk, hogy szüksége volt erre a versenyre, mind a szakmának, mind a vendégeknek és természetesen a sajtónak is. Ha a rendeletek miatt idén sem lesz más lehetőségünk, akkor újra kétfordulós versenyként fogjuk megszervezni. A zsűrizésben elsődleges szempontként mindig is a minőség állt, a legjobb minőségű fagylaltot keresi a szakmai zsűri. Persze, egy-egy frappáns ötlettel ki lehet tűnni a mezőnyből, amire szükség is van, de ha minőség nem társul hozzá, akkor csak egy jó ötlet marad és nem lesz belőle győztes fagylalt – mondta el Erdélyi Balázs.

Ipacs Balázs alelnök megerősítette, hogy a tavalyi sikeres versenyt követően idén is hasonló koncepcióval tervezik megszervezni az „Év Fagylaltja” eseményt. Regionális előselejtezőkből, a fővárosi döntőbe továbbjutott fagylaltokból fog kikerülni a győztes. Hozzátette, hogy zsűrizés szempontjából is egyszerűbb a kiváló fagylaltok közül kiválasztani a legjobbat.

Nem cél a gazdaságosságot vizsgálni, a minőségi kézműves fagylalt népszerűsítése a cél – mondta el végezetül arra a kérdésünkre, hogy szempont-e az Év Fagylaltja választásnál, milyen drága alapanyagokból lehet elkészíteni az adott ízt.

Teljes cikk a linken:

https://www.penzcentrum.hu/vallalkozas/20210425/elstartolt-az-idei-fagyiszezon-a-gombocarakra-is-ranyomja-a-belyeget-a-jarvany-2021-ben-1114067