Ezrek tiltakoztak szombaton, a szociális EU-csúcs színhelyén, a Portugália északi részén fekvő Porto városában, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre, a nélkülözésre és szót emeljenek a privatizáció ellen.

„Ha aggódnak a szociális helyzet miatt, akkor nem csúcsokat kell tartani, hanem konkrét lépésekre van szükség. A vállalatokról már tudjuk, hogy nincsenek aggodalmaik a szociális helyzetünk miatt” – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy portugál férfi, akit 150 emberrel együtt bocsátottak el egy bezárt portugáliai olajfinomítóból. Szerinte a Galp portugál energiavállalat arra használja ki az energiaátmenetet, hogy munkahelyeket szüntessen meg, csökkentse a fizetéseket és korlátozza a munkavállalók jogait.

Az uniós vezetők szombaton a szociális partnerekkel folytatott megbeszélések után akciótervet fogadtak el, de a munkavállalói képviseletek szerint „nem találták meg a megfelelő válaszokat”.

„Fel kell venni a harcot az alacsony bérek, a nélkülözés és a közszolgáltatások lerontásának politikája ellen” – hangoztatta Isabel Camarinha, a portugál szakszervezeti szövetség vezetője, aki a tüntetést szervezte.

A rendőrség adatai szerint a megmozduláson mintegy háromezer ember vett részt.

https://infostart.hu/kulfold/2021/05/08/ezrek-tiltakoztak-portoban-a-munkanelkuliseg-a-nelkulozes-es-a-privatizaciok-ellen