Az Oxitec biotechnológiai cég génmódosított szúnyogokat engedett szabadon Floridában azzal a céllal, hogy elnyomja a régió vad, betegségeket hordozó szúnyogpopulációit. Ez az első alkalom, hogy géntechnológiával módosított rovarokat „vetnek be” az Egyesült Államokban.

Az Oxitec már korábban szabadon bocsátotta a módosított egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) variánsait Brazíliában, a Kajmán-szigeteken, Panamában és Malajziában. A vállalatot a LiveScience online tudományos portál idézi, amely arról számolt be, hogy

A HELYI A. AEGYPTI POPULÁCIÓK LEGALÁBB 90 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENTEK EZEKEN A HELYEKEN.

A rovar a többi szúnyogfajhoz képest kisebb méretű, körülbelül 4-7 milliméteres, színe fekete, a hasi része sötétbarna, vagy fekete, fehér színű lantmintával; fekete lábai jellegzetesen fehéren csíkozottak. Szárnyaik áttetszőek, a velük keltett zaj – ellentétben a többi szúnyoggal – alig hallható.

A NŐSTÉNY EGYIPTOMI CSÍPŐSZÚNYOGOK DENGUE-LÁZAT, ZIKA-VÍRUST, MAYARO VÍRUST, CHIKUNGUNYA-LÁZAT ÉS SÁRGALÁZAT IS TERJESZTENEK.A génmódosított szúnyogok szabadon engedése azonban lehetőséget kínál a lakosság védelmére, peszticidek használata nélkül. Amikor a módosított kártevők párosodnak a vadon élő nőstény szúnyogokkal, azok nem csak maguk fertőződnek meg, de a halálos gént is továbbadják az utódaiknak.

A GÉN AZONBAN NEM BEFOLYÁSOLJA A HÍMEK TÚLÉLÉSÉT, AZOK UGYANIS ÁRTALMATLANOK.

Nature tudományos szaklap szerint az egyiptomi csípőszúnyogok tehetők felelőssé a legtöbb, szúnyogok által terjesztett betegségért Floridában. Április végén a szakemberek hat helyszínen helyeztek ki szúnyogpetékkel teli dobozokat.

A szakemberek számításai szerint a következő 12 hétben körülbelül 12 ezer újonnan kikelt hím szúnyog fog előjönni ezekből. Mindez egyfajta tesztként is szolgál majd: AZ OXITEC ÖSSZEGYŰJTI AZ ADATOKAT, MAJD IDÉN ÚJABB 20 MILLIÓ GÉNMÓDOSÍTOTT SZÚNYOGOT ENGED SZABADON A TERÜLETEN. Az azonban egyelőre kérdéses, hogy a géntechnológiával módosított szúnyogoknak milyen hatása lesz a helyi szúnyogokpopulációkra, állatokra vagy általában véve az ökoszisztémára.

https://www.origo.hu/tudomany/20210506-szabadon-engedtek-az-elso-gentechnologiaval-modositott-szunyogokat.html