11 éves csata után, 2019-ben nyerte el a DotMusic – avagy.MUSIC – nevű cég a jogot, hogy a .music végű domainneveket regisztrálását intézze. A DotMusic mögött ott áll a zeneipar túlnyomó része (olyan nemzetközi szervezetek, mint az IFPI, CISAC stb.), viszont olyan óriáscégek is pályáztak erre a jogra, mint a Google, az Amazon vagy a domainregisztráción belül nagynak számító Donuts, Radix és MMX.

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) 2019-ben adta meg a jogot a DotMusicnak; akkor arról szóltak a hírek, hogy 2020-ban már várható a .music nevek tényleges kiadása, ehhez képest az ICANN és a DotMusic most írta alá a megállapodást az ún. top-level domain működtetéséről.

A DotMusic honlapja szerint a .music oldalak előnye az általános .com címekkel szemben az lesz, hogy mivel ezek csak a zenei világnak fenntartott címek lesznek, ezért a keresőtalálatokban előrébb kerülnek majd, mint az általános domainek. Egy adott .music címet kétlépcsős hitelesítéssel lehet majd elnyerni, vagyis az internetezők is bízhatnak ezekben a címekben, másrészt ez védelmet nyújt az ún. cybersquatting ellen – vagyis amikor csak azért regisztrálnak egy címet, hogy aztán sok pénzért eladhassák. Továbbá ha a .music címek tulajdonosait szerzői jogsértésen kapják, akkor megvonják tőlük a jogot a cím használatára (de úgy tűnik, ez ellen lehet fellebbezni). Később további előnyöket ígérnek majd, például iparági kapcsolatépítést és egy nemzetközi zenei adatbázis kialakítását.

Egyelőre zenészek, zenekarok stb. nem regisztrálhatnak címeket; első körben zenével foglalkozó szervezetek jelentkezhetnek itt, amelyek aztán (hitelesítés után) elsőbbséget élvezhetnek a regisztrációkor. Ennek az egyik oka a honlap szerint az, hogy a művészek és zenei brandek túlnyomó részének neve nem bejegyzett védjegy, így a közbeiktatott szervezetek egy plusz védelmet nyújthatnak az illegitim domainhasználat ellen.

https://dalszerzo.hu/2021/05/28/hamarosan-johetnek-a-music-honlapcimek/