Több mint 6,5 milliárd forinttal támogatja a kormány 2026-ig a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztési programját – közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Az intézmény a magyar közlekedés és járműgyártás szempontjából kiemelt értékű jármű és jelentős mennyiségű további műtárgy, többek között modellek, egyenruhák, valamint térképek restaurálásával és beszerzésével újítja meg páratlan gyűjteményét. Az új műtárgyakat, valamint a gyűjtemény régebbről ismert darabjait a nagyközönség a múzeum 2026-ra felépülő új otthonában tekintheti meg.


Az intézmény Európa egyik legrégebbi alapítású közlekedési múzeuma, hatalmas, több mint 120 éve gyarapodó gyűjteményének jelentős részét azonban korábbi, városligeti kiállítóhelyén helyhiány miatt nem tudta bemutatni a látogatóknak – olvasható a közleményben.
„Soha korábban nem volt ilyen átfogó és nagyszabású értékmentő program a magyar közlekedéstörténeti emlékek megőrzésében, mint amiről a kormány most döntést hozott” – idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a múzeum főigazgatóját a hétfőn megjelent határozat kapcsán.


Az intézmény az elmúlt öt évben önerőből, magánszemélyekkel, a városi közlekedési és a közlekedési társaságokkal összefogva gyűjtött be több Ikarus autóbuszt és trolibuszt. A múzeum villamosgyűjteményébe 2018-ban több mint 30 év után először sikerült újabb villamost, a vidéki villamosüzemeink elmúlt évtizedeit jelképező Bengálit beszerezni. Ennek restaurálása azonban eddig forrás hiányában nem kezdődhetett meg. A vasúti gyűjtemény olyan értékes elemeket tartalmaz, mint a sebességrekorder 242-es és a legendás 424-es gőzmozdonyok. A kormány által jóváhagyott forrás segítségével a vidéki vasútállomásokon álló, múzeumi gyűjteménybe tartozó szobormozdonyok megújítása is lehetségessé válik – emlékeztet a kommüniké.


A program sikere érdekében a múzeum raktározási kapacitásainak és a restaurátorműhelyeinek fejlesztése is elengedhetetlen. A kormány ezért 2026-ig összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatja a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot.

Forrás: MTI