Mostantól minden Trabant és Wartburg veteránautónak számít – most 30 éve ugyanis, hogy 1991-ben legyártották az utolsó példányokat. A hazai és egyébként a német szabályozás szerint is 30 éves életkortól számít veteránnak egy jármű, így a trabisok és wartburgosok most már még büszkébben tekinthetnek a kétütemű csodáikra, mint eddig. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet, amit tudni érdemes róluk.

  1. A Wartburgot Eisenachban kezdték el gyártani az egykori Német Demokratikus Köztársaság területén. A gyár korábban egy másik, ma is jól csengő nevet viselt: ez volt a BMW, amit a háború után vittek át az NSZK-ba.
  2. A Wartburg gyártását 1956 januárjában kezdték a 311-es típussal. A kétüléses sportváltozat volt közülük a legritkább, Magyarországra csak néhány darab került belőlük, leginkább színészek kapták: például Kazal Lászlónak volt egy ilyenje.
  3. 1989. október 12-én vette át a klasszikus kétütemű helyét a négyütemű Wartburg: ebbe már nem a saját motorjuk, hanem egy a Volkswagen licence alapján gyártott szerkezet került 1300 köbcentivel. Ez azonban annyira drága lett a licencjogok miatt, hogy csak nagyon kevesen tudták megfizetni, és a gyár végül bezárt.
  4. A Trabant neve az akkoriban fellőtt első szovjet műhold, a Szputnyik–1 (magyarul: útitárs) német megfelelőjéből származik, 1957. november 7-én gurult le a futószalagról az első példánya. Sokan papírjaguárnak csúfolták, de persze nem papírból készült a kasztnija, hanem duroplastból, ami egy erősített, préselt műanyag.

5. A kiskocsi egymilliomodik példányát 1974-ben gyártották le, 1977-ben Amerikában az év európai autója lett.

6. Az egyik leghíresebb Trabant-tulajdonos talán Tom Hanks: a színész Németországban pillantotta meg a számára különös külsejű kisautót. Akkor botlott a világoskék kombiba, amikor a Hologram a királynak című filmet forgatták hat évvel ezelőtt, és a színész a felvétel szünetében kirándult egyet a környéken, Eisenhüttenstadtban. Elmondása szerint előtte soha nem látott még ilyen járgányt, de annyira megtetszett neki, hogy azonnal megvásárolta és hazaszállítatta.

7. Magyarországon a tavalyi adatok szerint még 5 ezer Wartburg és mintegy 10 ezer Trabant volt forgalomban.

https://www.blikk.hu/auto/veteranauto-trabant-wartburg-tenyek/x8y2qw0