Újra megdöntötte saját rekordját Kami Rita nepáli serpa, aki 25. alkalommal jutott fel pénteken a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Az 51 éves hegyi vezető a Mount Everestet (Csomolungma) a jelenlegi szezonban elsőként elérő csoport tagjaként, helyi idő szerint este 6-kor ért fel a 8848 méter magas hegycsúcsra – közölte Mira Acsaria, a nepáli turisztikai minisztérium képviselője.

A 12 tagú serpacsapat, amelynek Rita is a tagja, köteleket feszített ki a jeges ösvényeken, hogy az őket követő több száz külföldi hegymászó is feljuthasson a csúcsra. A koronavírus-járvány ellenére Nepál idén rekordszámú – 408 – külföldinek, köztük Varga Csaba erdélyi magyar hegymászónak, a Kalifa Alpin Csapat tagjának adott engedélyt az Everest megmászására. A turisztikai minisztérium pénteken azt közölte, hogy egy szakértői csoport felkereste a hegymászótáborokat és azt állapította meg, hogy egyes híresztelésekkel ellentétben „nincs koronavírus” a Csomolungmán. Korábban több hegymászó is azt állította a közösségi médiában, hogy megfertőződött a vírussal.

A külföldi expedíciók jelenleg a Mount Everest alacsonyabb pontjain várják, hogy a következő napokban jobbra forduljon az idő. A 43 expedíciót mintegy 400 nepáli serpa segíti a mászásban a május végéig tartó idényben. A nepáli hatóságok 11 ezer dollárt kérnek el egy mászóengedélyért.

Kami Rita a katmandui központú Seven Summit Treks expedíciószervezőnél dolgozik, társaival külföldi mászóknak segít a Himalája hegyein. Korábban úgy nyilatkozott, hogy a 25. mászás után befejezi a hegyi vezetést; egyelőre nem tudni, hogy tartja-e magát ehhez. Csapatának néhány tagja a 21. mászásnál tart. A nemzetközi hírű hegymászó az Everest árnyékában elterülő Thame faluban nőtt fel, 1992-ben kezdte pályáját, két évvel később, 24 évesen kapaszkodott fel először a hegyre, azóta szinte minden évben meghódítja.

2019-ben meghökkentette a serpaközösséget azzal, hogy két héten belül kétszer is megmászta a Csomolungmát.

Apja volt az első serpák egyike, akiket külföldiek magashegyi kalauzolására alkalmaztak, Kami Rita pedig átvette az örökséget. A Mount Everest mellett feljutott a 8611 méteres K-2-re, a 8201 méteres Cso-Ojura, a 8156 méteres Manaszlura, a 8516 méteres Lhocéra és a 8091 méteres Annapurnára.

Több mint 5000 hegymászó hódította meg a Csomolungmát 1953 óta

A Himalájában élő serpa népcsoport tagjai többnyire jakpásztorok és kereskedők voltak addig, amíg Nepál az 1950-es években meg nem nyitotta határait.  Kitartásuk, a hegyekben szerzett ismereteik, tapasztalataik és az oxigénhiányt génjeik miatt jobban elviselő adottságaik miatt hamarosan keresett vezetőkké és teherhordókká váltak, nevüket így gyakran a hegyi vezetőkkel azonosítják. Több mint 5000 hegymászó hódította meg a Csomolungmát 1953 óta a minisztérium nyilvántartása szerint. A turizmus az egyik fő bevételi forrása a himalájai országnak, amely a világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolcnak ad otthont.

https://tenyek.hu/cikkek/huszonotszor-maszta-meg-a-mount-everestet-egy-nepali-serpa