A pedagógusnap alkalmából pénteken a Budapesti Nyugdíjas Pedagógus Otthonban indul a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Magyar Zeneterápiás Egyesület közös programsorozata, melynek során idősotthonokban adnak koncertet a közreműködő zenészek.

A pénteken induló sorozatban országszerte 20 intézményben, kifejezetten az idős generáció számára összeállított egyórás kamarazenei programot mutatnak be az előadók.
„Az elmúlt év mindenki számára jelentős változásokat hozott, de talán az idősebb generáció szenvedte meg leginkább a hosszú bezártságot. A program egyfajta ajándék a zene nyelvén, mellyel a társaság köszönetet szeretne mondani az idősebb generációnak áldozatos munkájukért” – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.


„Ahol évek óta zajlanak zeneterápiás foglalkozások, az orvosok, intézményvezetők egybehangzóan állítják, hogy az érzelmekre, érzékszervekre ható foglalkozások látványos javulást hoznak az idősek állapotában” – idézik a közleményben Nyíri-Nagy Józsefet, a Zeneterápiás Egyesület elnökét.
„Támogatni szeretnék az intézményeket abban is, hogy heti rendszerességgel hívjanak zeneterapeutákat, mert a kutatások szerint a rendszeres foglalkozások megtartása segíti leginkább az idősellátást” – teszi hozzá a közleményben Tóth László, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnöke.


A Magyar Zeneterápiás Egyesület a Filharmóniai Társasággal összefogva országos koncepciót dolgozott ki, melynek célja, hogy az idősotthonok lakói rendszeresen részesüljenek zeneterápiában, amelynek eredményeként jelentős javulás érhető el a gondozottak mentális állapotában.
A közlemény szerint míg a húsz előadásból álló sorozat az intézményeken belül valósul meg, a nyár végén az aktív idősek számára is indulnak programok az idén 168 éves Filharmóniai Társaság szervezésében.

Forrás: MTI