Több mint 120 évvel ezelőtt előállított csokoládéra bukkantak egy angliai ház padlásán. A rézdobozban konzerválódott édesség komoly történelmi háttérrel rendelkezik.

Vajon mit szólnál hozzá, ha a padláson a régi kacatokat szelektálva egyszer csak szépapád háborús sisakjára bukkannál, benne egy doboznyi bontatlan, 120 éves csokoládéval?

A brit National Trust nevű nemzeti alap (főleg védett tájak, ódon épületek gondozásával, fenntartásával foglalkozó szervezet) tagjai egy tavaly elhunyt 100 éves norfolki hölgy padlásán találtak rá a 120 éves desszertrelikviára, amely egykori édesapja második búr háborúból származó katonai sisakjában várt arra, hogy rátaláljanak.

A csokoládénak igazán nem hétköznapi a története

A rézdobozos desszert gyártásával maga Viktória brit királynő bízta meg a Cadbury, a Rowntree és a Fry gyárakat még 1900-ban, a több mint százezer adag dobozos csokoládét pedig a második búr háborúban harcoló katonáknak szánták, ezzel is ösztönözve őket a Dél-Afrikában tomboló harcban való kitartásra. A dobozban található csokoládé bontatlan állapotban került elő.

A doboz tulajdonosa talán egyfajta, a királynőtől kapott emlékként akarta megtartani, de az is lehet, hogy szimplán csak megfeledkezett a doboz létezéséről… vagy csak nem szerette a csokoládét

– nyilatkozta a CNN-nek Lynsey Coombs kurátor, aki azt is elmondta, hogy az említett három, a kvékerek vallási közösségéhez tartozó, pacifista tulajdonban lévő csokoládégyártó cég ellenezte a háborút akkoriban, így a desszertek legyártásáért nem voltak hajlandóak pénzt elfogadni, ezzel támogatva az ott harcoló katonákat.

A királynő ragaszkodott hozzá, hogy a katonák tisztában legyenek azzal, hogy brit csokoládét kapnak, ezért került rá a dobozokra az uralkodó arcképe, a Dél-Afrika 1900 felirat, valamint egy rövid üzenet a királynő kézírásával:

Boldog újévet kívánok!

A második búr háború 1899-től 1902-ig tartott a Brit Birodalom és két búr állam, a Transvaal Köztársaság és az Oranje Szabadállam között. A háborúban olyan ismert emberek harcoltak, mint Sir Winston Churchill vagy a Sherlock Holmes történetek megálmodója, Sir Arthur Conan Doyle.

https://www.nosalty.hu/ajanlo/120-eves-csokolade-anglia-haboru-viktoria-kiralyno