Telefonálni is lehet benne, de világít is a sötétben.

Ha megemlítjük William Adams nevét, valószínűleg nem sokan kapják fel a fejüket. Ha viszont művészneve, will.i.am kerül szóba, máris sokaknak egyértelmű, hogy a kétezres évek elején nagy karriert befutó The Black Eyed Peas együttes rapperéről van szó.

Will.i.am egyébként elég otthonosan mozog a technológia világában, korábban fejlesztett már hanggal vezérelhető digitális asszisztenst, okosórát és robotkutyát, foglalkozik 3D-nyomtatással, 2019 óta pedig etikai tanácsadója a mesterséges intelligenciákat fejlesztő Stradigi AI nevű vállalkozásnak.

Most a New York Times számolt be róla, hogy a rapper a Honeywell nevű vállalattal együttműködve kifejlesztette a világ első, internetre csatlakoztatható, intelligens maszkját.

„Ezzel új kategóriát teremtünk” – mondta az amerikai lapnak Will Lange, a Honeywell kommunikációs vezetője.

A Xupermask hamarosan a piacra kerülhet

Xupermask nevű maszk első ránézésre olyan, mintha egy menő sportcipőt alakítottak volna át, a járványügyi védekezés nevében. A szilikonból és hálós szövetből készült szájmaszk tökéletesen befedi az arc alsó részét. A felhasználó által belélegzett levegőt három ventilátor és egy úgynevezett HEPA-szűrő tisztítja meg – igaz, a Honeywell felhívja a figyelmet, hogy a szűrő nem biztosít orvosi szintű védelmet – de került bele zajszűrős fülhallgató, éjszakai világításra használható LED-ek, Bluetooth-csatlakozás és egy újratölthető akkumulátor is.

Xupermask viselői így közvetlenül a maszkkal fogadhatnak és indíthatnak telefonhívásokat, de akár zenét is hallgathatnak. A maszk orr-részénél egy különleges szelep gondoskodik róla, hogy a szemüvegeseknek ne kelljen folyton a párát törölgetnie a lencsékről. A formatervezésért az a Jose Fernandez felelt, aki Elon Musk űrhajózási cége, a SpaceX számára tervezte az új generációs szkafandereket, emellett azonban olyan filmek látványvilágán is dolgozott, mint a Fekete párduc, a Bosszúállók vagy az X-Men második része.

Egy-egy Xupermaskért várhatóan 299 dollárt, azaz bő 91 ezer forintot kell fizetni, igaz arról még nincs információ, hogy mikortól lesz majd kapható.

„Egyelőre a tegnap maszkjaival próbálunk védekezni egy mai vírus ellen” – nyilatkozta Will.i.am legújabb fejlesztéséről. „Ezért szerettem volna egy olyan maszkot készíteni, amely passzol a korhoz, amelyben élünk.”

https://nlc.hu/trend/20210406/xupermask-will-i-am-black-eyed-peas-maszk/