A csütörtökön véget ért nemzeti konzultáció eredményeit figyelembe véve készül az operatív törzs több lépcsős újranyitási terve, az eddigi nyilatkozatokat figyelembe véve összeszedtük, mi várható a talán utolsó szigorú hét után.

A jelenleg érvényes szigorú járványügyi korlátozások – általános maszkviselés, óvoda-, iskola- és boltzár, kijárási tilalom – további egy hétre történt meghosszabbításával a kormány a nyilvánosságra bízta az arról való gondolkodást, hogy milyen lazítások lehetségesek elsőként, valószínűleg húsvét táján, annál is inkább, mert az operatív törzs még csak péntek reggel kapta feladatba Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy két és fél, három-, három és fél, illetve négymilliónyi beoltott esetére dolgozza ki az újranyitás tervét.

A csütörtök este lezárult nemzeti konzultáció eredményeit is csak a hétvégén jelentik be, amelyek támpontot kell hogy adjanak az operatív törzs munkájának, de a konzultációs kérdések, a korábbi nyitási intézkedések, valamint az e napokban tett kormányzati nyilatkozatok segíthetnek az eligazodásban.

Védettek
A kormány több ízben beszélt arról, hogy az igazolvánnyal rendelkező, a fertőzéstől jelenleg védett személyeknek többletjogosítványaik lehetnek; Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón ecsetelte is azt a társadalmi igazságossági dilemmát, amit az okoz majd, hogy

egyesek hamarosan már eltölthetnek néhány napot szállodában,

illetve a nemzeti konzultációban is szerepel kérdésként, kapjanak-e többletjogokat az oltottak, fertőzésen átesettek. A várható intézkedések egyike tehát első lépésben nyilvánvalóan a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket pozitívan diszkriminálhatja.

Teraszos éttermek, vendéglők, presszók
Orbán Viktor egy hete Izraelben járt, megfogalmazása szerint megtapasztalta

„a járvány utáni élet jeleit, láthattam teraszokat, indító éttermeket, nekilendült gazdasági életet”,
ennek előfeltétele volt az oltás és a vakcina. Kiemeléséből tehát következik, a szabad téri vendéglátásnak már látszódhat a fény az alagút végén.

Szolgáltatók
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyancsak a Kormányinfón beszélt arról, hogy „egy hétig még marad minden”, de a fodrászoknak, illetve más szépségipari szereplőknek „a nagyhét fontos”. Ehhez csatlakozott Orbán Viktor, amikor pénteki, a Kossuth rádiónak adott interjújában azt mondta,

a húsvétra speciális szabályok vonatkozhatnak,

„lányainkat-asszonyainkat meg fogjuk locsolni”, ez járványügyi szabályokat betartani képes kisvállalkozók nagy seregeinek tartogathat reményt – akár már a nagyhétre is.

Iskolák? Óvodák?
Nagyon nagy kérdés lesz, hogy a tavaszi szünet után, az érettségihez kapcsolódóan vagy csak ősszel áll helyre az élet az iskolások, valamint a legkisebb gyermekek számára. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban azt mondta, „szabad nyaruk lesz” az iskolásoknak, arról viszont, hogy ez kiegészülhet-e jelenléti oktatással már tavasztól, nem derült ki egyelőre semmi, még Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is több forgatókönyvet vázolt fel ezzel kapcsolatban az InfoRádió csütörtök esti, Aréna című műsorának vendégeként, de óvatosan annyit azért mondott:

„úgy készülünk, hogy húsvét után nyissanak az iskolák”
– erről bővebben itt olvashat.

Tavaly hogy volt?
2020-ban közvetlenül a járvány első hullámának tetőzése után, április végén megkezdődött az óvatos nyitás, a következő rendben:

zárt terekben továbbra is kötelező maradt a maszkviselés és a védőtávolság tartása
a tanulók maradtak digitális munkarendben még néhány hétig
a korábban bevezetett ingyenes parkolás megmaradt (most is életben van a rendelkezés)
fennmaradt a rendezvénystop
üzletek kinyithattak
vidéken a kijárási korlátozásokat feloldották – két héttel később Budapesten is
engedélyezetté vált az éttermek, szállodák, kávézók kerthelyiségben, teraszokon való nyitva tartása
kinyithattak a strandok, a szabadtéri múzeumok és az állatkertek
újra szabadott edzeni, versenyezni, a sportesemények viszont maradtak zárt ajtók mögött
újra lehettek nyilvános szentmisék, istentiszteletek a templomokban
újraindult a teljes egészségügyi rendszer
május végén az uszodákat is kinyithatták.
Ősszel már kevesebb engedmény volt, de a húsvét miatt most különösen izgalmas lehet, hogy milyen lazítás volt karácsonykor:

szenteste éjszakáján, egyetlen napra feloldották a kijárási tilalmat (a kormányzati kérés az volt, hogy lehetőleg mindenki szűk családi körben – maximum 10 fő nem számítva a gyerekeket – ünnepeljen).
A nemzeti konzultáció kérdései voltak
A február derekán indult nemzeti konzultáció a nyitással kapcsolatos lakossági „türelmet” hivatott felmérni a következő témákban:

fokozatos vagy „egyszerre nagyobb” nyitás – a kérdésben a kormány már döntött, több lépcsős lesz
védettségi igazolvánnyal rendelkezők jogosultságai – az eddigi nyilatkozatok alapján lesznek ilyenek
kijárási korlátozások feloldása – erről még nem nyilatkozott senki, de kapcsolatba kerülhet a védettségi igazolással
éttermek, szállodák újranyitása – elképzelhető lazítás
sportlétesítmények újranyitása – nem tudni, mi lesz
koncertek, fesztiválok – a nyártól lehet lazítás ebben, a tervezhetőség jegyében előbb aligha lesz bármi ilyesmi
beutazási korlátozás – nem tudni, mi lesz
A hétvégén viszont megismerjük az emberek véleményét a kérdésekről – az ígéretek szerint.

https://infostart.hu/belfold/2021/03/19/iskola-etterem-kijarasi-korlatozas-ez-varhato-husvettol-magyarorszagon