Időközben már a negyvenhez közelít azon helyszínek száma, amelyek csatlakoztak az Egy hét a csillagok alatt programsorozathoz.


Egy hónapon belül három, meteorrajt keltő törmelékfelhőn is áthaladunk. A 169P/NEAT üstökös törmelékéből származó Alfa Capricornidák és a 96P/Machholz üstököshöz kapcsolódó Déli Delta Aquaridák maximuma egyaránt július 30-ára esik.

Az augusztus 13-ai maximummal rendelkező, ám már jelenleg is aktív Perseidák idején a 109P/Swift-Tuttle üstökös törmelékfelhőjén halad át bolygónk – írja az Időkép.

Az Alfa Capriconidák kimondottan lassú és fényes meteorokat eredményeznek, ám szerencsés esetben is egész éjjel mindössze csak 3-4 tagot figyelhetünk meg. A Delta Aquaridák óránként szolgálhatnak 3-4 hullócsillaggal, melyek közepes sebességű, horizonthoz közeli meteorként szelik át az eget. A Perseidák az augusztusi tetőzésük alatt, szerencsés időjárási körülmények között, óránként 100 hullócsillagot is produkálhatnak.

Sok helyszínen szerveznek bemutatókat

Már a negyvenhez közelít az Egy hét a csillagok alatt programsorozathoz csatlakozó bemutatóhelyszínek száma – derült ki az esemény Facebook-oldalán. Az egyes programok részletei folyamatosan kerülnek fel oda és a Csillagvizsgáló Blogra.

Forrás:

https://infostart.hu/tudomany/2021/07/27/itt-a-hullocsillagszezon-harom-tormelekfelhon-torunk-at