Igazán különleges családi programra várták a virágok kedvelőit a húsvéti hétvégén Szőlősgyörökbe. Jácint és nárcisz szüreten válogathattak a szebbnél-szebb illatozó is színes növények között a TulipGarden balatoni területén, ahol több tízezer szál virág hajladozott az április szélben.

A szeles időjárás sem volt akadálya annak, hogy megszervezzék a virágszüretet az észak-somogyi településen. Sokan már szombaton délelőtt metszőollót és fonott kosarat ragadtak, hogy összegyűjtsék a legszebb virágokat – írja a Somogy megyei hírportál. Bőven volt választék a szőlősgyöröki birtokon: jácintból fehér, sárga, rózsaszín és a lila színű bontogatta szirmait, de többféle nárciszból is lehetett választani.

Fiatalok, idősek, férfiak és nők egyaránt élvezték a szemet gyönyörködtető látványt. A friss hajtásokon jól látszott a gondos kezek nyoma. Minden szál virág tankönyvbe illő módon nőtt a sorokban. Néhány tulipán is virágba borult már, azokat viszont egyelőre nem szabadott leszedni.

Az Agg házaspár és gyermekeik is mosolyogva sétáltak a sorok között. Gyakran lehajoltak, hogy megszagoljanak egy-egy szál virágot, igaz a szeles időnek köszönhetően intenzív jácint illat borította a dombon fekvő területet. – Csodálatos ez a látvány – mondta Agg-Kovács Ágnes. – Első alkalommal vagyunk itt. Zalaegerszegről érkeztünk és mondhatom, hogy nem hiába. A férjem és én is nagyon szeretjük a virágokat, az illatokkal pedig lehetetlen betelni – tette hozzá a zalaegerszegi asszony.

Tóth Ferencné Nagyatádról érkezett megcsodálni a szőlősgyöröki virágos keretet. Az asszony elmondta: a korai tavaszi növényeket szereti a legjobban, a jácint és a nárcisz pedig a kedvencei közé tartoznak. Azonban nemcsak szálas virágot vásárolt, hanem hagymát is, amit majd otthon szeretne elültetni a kertjében.

Mátrai Zoltán, a TulipGarden tulajdonosa elmondta: három évvel ezelőtt alakították ki a tulipános kertet, összesen 30 ezer hagymát ültettek a földbe. Nem volt nehéz dolguk, hiszen az országban kevesen foglalkoznak ezzel a növénnyel. Mátrai Zoltán kiemelte: az első évben három hétvégén keresztül várták a látogatókat, több mint négyezer ötszázan fordultak meg a szőlősgyöröki birtokon. A kert az elmúlt években folyamatosan gyarapodott, jelenleg mintegy 140 ezer virághagyma bújik meg a földben. Mátrai Zoltán hozzátette: a kertben növénykísérlettel is foglalkoznak, szakemberekkel együtt azt is vizsgálják, melyik fajok virágoznak a legtovább.

A húsvéti hétvégén szombaton és hétfőn várták az érdeklődőket a szőlősgyöröki birtokon. A többség felszerelkezve: saját metszőollóval és kosárral érkezett, de akinek nem volt eszköze, annak adtak a bejáratnál.