Mesebeli manókra hasonlítanak a kis jövevények.

Egy héten belül két gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) ikerpár született a Nyíregyházi Állatparkban. A jelenleg háromhetes cattakölykök – akik most leginkább a mesebeli manókra hasonlítanak – a felnőtt állatok hasán csimpaszkodva vagy hátukon lovagolva töltik mindennapjaikat – mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője kedden az MTI-nek.

Az anyaállatoknak nem megterhelő a kicsik hordozása és gondozása, mert a csapat hölgytagjai közösen, „dajka dacszövetségben” nevelik a csapat legifjabbjait. Az utódok öt hónapos korukig anyatejen élnek, de már most el-el csennek egy-egy lédúsabb gyümölcsdarabot a felnőttektől.

A szakember megjegyezte, mivel a gyűrűsfarkú makik szaporodási időszaka még tart, és a csoportban még van termékeny nőstény, a gondozók további szaporulatra számítanak a jelenleg negyven állatot számláló, több kifutóban élő csapatban.

A kép illusztráció.

A Madagaszkár című animációs filmből is ismert catták könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról – innen a magyar nevük is –, amelyet járás közben magasra emelnek. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon. Angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket és közeli rokonaikat, mert kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe.

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

https://168.hu/eletmod/ket-gyurusfraku-maki-ikerpar-is-szuletett-a-nyiregyhazi-allatparkban-203898