Dina Mártonnak és Valter Attilának szurkolhatunk.

Dina Márton bekerült az EOLO-Kometa keretébe a szombaton rajtoló Giro d’Italiára, így először indul két magyar ugyanazon a háromhetes országúti kerékpáros körversenyen. A 25 éves Dina mellett korábban Valter Attila szereplését jelentette be a Groupama-FDJ, így a 2019-es Tour de Hongrie két magyar dobogósa egyaránt ott lesz a mezőnyben a május 30-ig tartó 104. olasz körversenyen.

Dina a harmadik magyar kerékpáros, aki rajthoz állhat Grand Touron: tavaly Valter, míg előtte – hét alkalommal – az időfutamban világbajnoki ezüst- és bronzérmes Bodrogi László vett részt a sportág csúcsversenyein.

Dina úgy fogalmazott: nagyon örül, ám emellett megilletődött és kissé tart is a Girótól, hiszen mégiscsak óriási versenyről van szó. Elárulta: vasárnap este vált biztossá az indulása, az MTI megkeresése pedig éppen a repülőtéren érte, ahonnan Milánóba indul, majd szerdán utazik át a szombati nyitó időfutam helyszínére, Torinóba. Alberto Contador csapata, az olasz bejegyzésű prokontinentális EOLO-Kometa szabadkártyával indul a Girón, és mint Dina rámutatott, a szökésbe kerülés nagyon fontos lesz a csapat számára, így majdnem minden szakaszon igyekeznek majd valakit az élcsoportba juttatni.

A csapatban hat olasz és egy brit kerekes mellett kapott helyet Dina, akinek saját meglátása szerint segítő szerepe lesz, a sík szakaszokon a 2018-as Tour de Hongrie-n győztes Manuel Bellettit, míg a dombosabb etapokon Francesco Gavazzit vagy Vincenzo Albanesét igyekszik majd jó pozícióban tartani a hajrában. Saját céljait illetően úgy fogalmazott: mindenképp szeretné befejezni a viadalt, emellett legalább egyszer bekerülni a nap szökésébe.

A magyar kerékpárosok összetett helyezései Grand Tour-versenyeken:

Bodrogi László

Tour de France: 2002 – 62., 2003 – 108., 2005 – 119.
Giro d’Italia: 2007 – 84.
Vuelta a Espana: 2004 – nem fejezte be, 2006 – 76., 2007 – nem fejezte be

Valter Attila
Giro d’Italia: 2020 – 27.

https://szabolcsihir.hu/egyeni-sportok/2021/05/ilyen-meg-nem-volt-ket-magyar-indul-egy-haromhetesen