Lényegében eltűntek a jogvédett tartalmakkal ellátott, illegális módszerekkel átmásolt digitális adathordozók a hazai piacról.

Amíg három évvel ezelőtt még 2 ezer, tavaly csupán 13 jogsértő módon előállított, forgalomba hozott CD-t és DVD-t foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal – írta a HVG hírportál.

Kis Péter András szóvivő a mediapiac.com-nak adott nyilatkozatában kifejtette, az elmúlt években jelentősen visszaesett a CD-k és a DVD-k népszerűsége, ami annak az oka, hogy sokan a memóriakártyákat, a pendrive-okat, valamint a felhőalapú szolgáltatásokat választják.

Mivel a jogtiszta tartalmakat sokszor kifejezetten olcsón is be lehet szerezni különböző streaming platformok segítségével, így visszaszorulóban van a hamisítás és az illegális filmek és zenék fekete piacon való terjesztése.

A tavaly okozott kár néhány tízezer forintot tett ki, a lefoglalt lemezek többnyire üresek voltak, csupán a jogdíjakat felejtették el kifizetni az elkövetők.

A szóvivő hozzátette, a szerzőijog-sértések száma nem csökkent, 2020-ban a NAV 157 esetben kezdett nyomozásba, az ügyek összesen 700 millió forintos károkról szóltak.

https://liner.hu/lejart-a-hamisitott-cd-k-es-dvd-k-kora-magyarorszagon/