Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen  a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja. A versenyt a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet együttműködésével és szabályrendszere szerint rendezték meg a moszkvai Összorosz Kiállítási Központban április 13. és 15. között. A zsűri elismert nemzetközi szakértőkből állt, akik száz pontos rendszerben, vakkóstolással bíráltak.

A kép illusztráció.

A versenyre nevezett borok mindössze harminc százaléka kaphatott díjat, és csupán három nagyaranyérmet osztottak ki, ezek egyikét a mádi pincészet tokaji aszúja nyerte el – közölte az MTI-vel kedden a Demetervin Pincészet.

A sikerrel a települési eredetvédelmi egyesület, a Mádi Kör törekvése is visszaigazolást nyert, amely szerint az egyedi geológiával rendelkező, 1730 óta klasszifikált szőlőterületeket érdemes kompromisszummentes, komoly borokkal bemutatni, ezzel a világörökségi hagyományainkat fenntartani – idézi a közlemény Demeter Endre szőlész-borászt.

A pincészet hangsúlyozta: csak a kiemelkedő évjáratokban készíti el a csúcsborának számító, dűlős aszút a mádi Király-hegyen található három hektárnyi, fél kilogrammos tőketerhelésű furmint ültetvényeiről.

Ez 2013-ban egy 1376 palackos tételt jelentett, kétszáz gramm feletti természetes maradékcukor-tartalommal, amelyet a nyolc grammos savtartalom, valamint az andezites, riolitos ásványosság tart feszes, elegáns egyensúlyban – áll a közleményben.

https://pestisracok.hu/magyar-bor-nyert-nagyaranyermet-az-eurazsiai-bor-es-parlatversenyen/