Tovább folytatódott a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program, ezúttal a Velencei-tó mellett, a sukorói Sorompóvölgyi Turistaház. Az elmúlt években 98 turistaház felújítását támogatta az állam, és jelenleg is több mint 40 szálláshely fejlesztése van folyamatban – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda pénteken az MTI-vel.

Mint írták, a készülő Budapest-Balaton kerékpárút egyik legfontosabb helyszíne lehet a most felújított Sorompóvölgyi Turistaház, amely 56 férőhelyével elsősorban az utazásaik során 1-2 éjszakát eltöltő aktív turisták fogadására számít.
A turisták körében közkedvelt célpont Sukoró, illetve a Velencei-tó környéke az elmúlt időszakban folyamatosan fejlődött, hiszen kiépült a települést a Velencei-tavat körbejáró bekötő bicikliút, valamint a Sukoró-Nadap kerékpárút is. A fejlesztéseknek köszönhetően megélénkült a kerékpáros turizmus is. „Az elmúlt évtizedek alatt leromlott állapotúvá vált, szemetes, pókhálós környék most egy modern, minden igényt kielégítő, XXI. századi turistaházat kapott” – fogalmazott Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere a közleményben.


Az új turistaház fejlesztésére az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 310,5 millió forint támogatást adott, amelyet Sukoró önkormányzata további 35,5 millió forinttal egészített ki. „Amikor a családommal körbetekertem a Balatont, az egyik legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan szálláshelyet találjak, amely be tud minket fogadni akár egy éjszakára is. Bízom benne, hogy ezen a Sorompóvölgyi Turistaház is tud majd változtatni a jövőben” – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.


A tájékoztatás szerint az akadálymentesített turistaházat mozgáskorlátozottak is kényelmesen használhatják, a létesítmény matracszállásra kialakított tetőtere pedig a Velencei-hegységbe látogató iskolás osztályoknak, nagyobb turistacsoportoknak biztosít megoldást. Az épület közvetlen közelében található a Sukorói Néprajziház, a panorámás pincesor, a Református templom, illetve a turistaháztól egynapos túrával bejárhatóak a helyi és környékbeli látnivalók is.

Forrás: MTI