Páneurópai konzultációra hívják az uniós intézmények az európai polgárokat – az ehhez segítséget nyújtó online platform mostantól elérhető és használható.

A Konferencia Európa jövőjéről az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egyik kiemelt vállalása volt, amelyet külön biztos, a horvát Dubravka Suica felügyel. A konferencia nem egyetlen eseményt jelent, hanem egy éveken keresztül tartó rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy az európaiak véleményét megismerjék. Javaslatokat, elvárásokat lehet megfogalmazni, rendezvényeket, eseményeket szervezni és azokon részt venni, a legkisebb közösségi szinttől a nemzeti, határokon átnyúló találkozókig.

A futureu.europa.eu nevű weboldal az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is elérhető. Alapvetően három tevékenységi formára kínál lehetőséget:

  • “Vegyen részt egy rendezvényen”
  • “Ossza meg az álláspontját”
  • “Szervezzen rendezvényt”

Összesen tíz témakört adtak meg, ahol valamiféle tevékenységet ki lehet fejteni, ezek a következők: Éghajlatváltozás és környezetvédelem, Egészségügy, Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás, Az EU a világban, Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság, Digitális átállás, Európai demokrácia, Migráció, Oktatás, kultúra, ifjúság, sport, Egyéb ötletek.

Az embereket arra ösztönzik, hogy a platformon keresztül járuljanak hozzá saját jövőjük alakításához, és a közösségi médiában is népszerűsítsék a kezdeményezést a #TheFutureIsYours hashtaggel.

Felkérjük az európaiakat, hogy szóljanak fel, foglalkozzanak aggályaikkal és mondják el nekünk, milyen Európában akarnak élni

– mondta Ursula von der Leyen. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hozzáfűzte:

Az európai demokrácia reprezentatív és részvételi jellegű, továbbra is működik, bármi is legyen, mert közös jövőnk megköveteli.

A soros portugál elnökség nevében pedig António Costa miniszterelnök igyekezett népszerűsíteni az új platformot:

Ez a vita nem történhetne alkalmasabb időpontban. Most kell felkészülnünk arra, hogy még erősebben jöjjünk ki ebből a válságból, és amikor túljutunk a világjárványon, készen kell álljunk a jövőre. Reméljük, hogy továbbra is együtt építjük a jövő Európáját, egy igazságosabb, zöldebb és digitálisabb Európát, amely válaszokat ad polgáraink elvárásaira.

Arra még nincs egyértelmű válasz, hogy ez a konferencia vezethet-e uniós szerződésmódosításhoz. A platformot bemutató sajtótájékoztatón Dubravka Suica azt mondta, hogy előbb meg kell várni, hogy milyen eredményeket hoz a párbeszéd, annak ismeretében lehet dönteni a további lépésekről – ha szükséges. “Minden lehetséges, a végkimenetel függvényében” – adott hasonló tartalmú választ Guy Verhofstadt, aki az Európai Parlamentet képviseli az irányító testületben.

A konferencia hivatalos kezdete május 9-én, az Európa Napon lesz.

https://hvg.hu/eurologus/20210419_Matol_lehet_Europa_jovojebe_beleszolni?s=hk