Saját építésű hajójával vágna neki az 5000 km-es útnak a a belorusz-lengyel határtól indulva egy megszállott férfi.

Civilben egyébként kamionsofőr Andrzej Łagowski , aki most legnagyobb szenvedélyének, a hajózásnak szentelhet életéből nemsokára némi időt. Elmondása szerint számtalan hajós tematikájú youtube-videó megtekintése inspirálta őrült vállalkozására. A lublini rádiónak elmondta: valószínűleg nem a legegyszerűbb opciót választotta az útvonal megtervezése során, de nem lehetetlen teljesíteni a teljes távot. Emellett azzal is szokott viccelődni a 44 éves férfi, hogy így éli meg abbéli válságát, hogy ennyi idős.

Bárkája falemezekből. illetve 12 műanyag hordóból épült, saját motorral rendelkezik, és még egy sátor is fel lesz rajta állítva, utasa kényelmét szolgálva. Útja során a Visztula-Duna közötti folyószakaszokon indulna, majd lecsorogna egészen a Fekete-tengerig. Mindeközben érintené Lengyelországot, Németországot. innen a Duna nyomvonalán még Ausztriát, Szlovákiát, Magyarországot, Szerbiát, Romániát és Bulgáriát, végül a Fekete-tengeren való átkelés után Ukrajnán keresztül térne haza.

Úgy véli a térségben a vízi utak szabályozottsága hasonló, mint Lengyelországban, ezért ezzel kapcsolatban nagyjából tudja mire számítson. Mint mondta, van engedélye motorcsónakot vezetni, szerinte ez az igazolvány érvényes lesz mindenhol.

A 2 hónapos túra során 1200 liter benzint tervez elégetni. Hajóján szülővárosa, Wisznice zászlója fog lobogni, mely egy különleges fehér lovat ábrázol. Szülőföldje is támogatásáról biztosította a nem mindennapi kalandort.

https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/vizi-ut-sajat-keszitesu-hajoval-kelet-europa/jlk55ff