Majdnem ezer ember, közülük tizenöt magyar király maradványai fekszenek Székesfehérváron, a Szűz Mária-bazilika alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Februárban harmadjára nyitották fel a sírt, és azokról a helyekről gyűjtöttek csontokat és koponyákat, ahol a legnagyobb esély lehet arra, hogy köztük lehetnek Mátyás király csontjai is – derül ki a Ripost cikkéből.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere korábban elmondta, hogy a Magyarságkutató Intézet új kutatásaival most nagy esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák.

Akkor össze lehet rakni a csontvázat, és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart. És egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet

 hangsúlyozta a miniszter.

Hunyadi János csontjai nincsenek meg, emiatt nem lehet mintát venni Mátyás király „felmenő ágán”. 1456-ban, alig három héttel a nándorfehérvári diadal után, pestisben halt meg. Hunyadi Jánost Gyulafehérváron, a Szent Mihály-székesegyházban temették el, síremléke ma is ott áll, de az eredeti szarkofágját a törökdúlás idején összetörték, a csontok eltűntek. Csak egy biztos pont segítheti az azonosítást: Mátyás fia és unokája, Corvin János és Kristóf sírja érintetlen volt Horvátországban. Mivel a török hódítás odáig nem jutott el, a lepoglavai sírjukat nem dúlták fel. A Hunyadi családtagok külön kriptába vannak eltemetve a kolostorban, amit Hunyadi János saját költségén építtetett fel. Mivel a templom is ekkor épült, külön sírhelyet kapott az adományozó családja.

Idén januárban mintát vehettünk Mátyás király természetes fiának és unokájának, Corvin Jánosnak és Corvin Kristófnak a csontvázából Horvátországban, a lepoglavai pálos kolostorban a horvátországi katolikus egyház és a kulturális minisztérium jóvoltából

– sorolta a lapnak dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója. A mintavételkor Kásler Miklós személyesen utazott Lepoglavába, ahol a kutatók is meglepődtek, amikor csak egy kis méretű koporsót találtak, aminek a két oldalán felirat volt: Joannes Corvinus és Cristoforus Corvinus. A mintákból sikeresen kinyerték a DNS-t, és februárban meghatározták az egyénekre jellemző Y-STR DNS-profilt. A két mintából vett DNS-profil megegyezik, ami azt bizonyítja, hogy valóban apát és fiát temették el. Ezért biztosan kijelenthető, hogy a horvátországi sírban Mátyás király fia és unokája fekszik.

https://pestisracok.hu/melto-helyre-kerulhetnek-matyas-kiraly-foldi-maradvanyai/