Middletown — Megoldódott a több mint három évszázados rejtély! Egy fémdetektor segítségével bukkantak rá a 17. század legrettegettebb kalózának elrejtett kincsére. Henry Every (1659–1699) kapitány a Vörös-tengeren fosztogatott a 17. század végén. Hírhedtté akkor vált igazán, amikor kifosztott egy muszlim zarándokokat Mekkából Indiába szállító hajót. Ezután rabszolga-kereskedőnek kiadva magát meglépett üldözői elől.

A rajtaütésre 1695. szeptember 7-én került sor, amikor Every és csapata elfoglalta a Ganj-i-Sawai nevű királyi hajót, amely Aurangzeb indiai császárnak, a világ akkori egyik leghatalmasabb emberének a tulajdonában volt. A kalózok – mai értéken számolva – milliárdokat érő arannyal és ezüsttel lettek gazdagabbak. Történelmi beszámolók szerint azonban a martalócok nem érték be ennyivel, megkínozták, majd megölték a hajó fedélzetén utazó férfiakat, a nőket pedig egytől egyig megerőszakolták.

Bűneikért III. Vilmos (1650–1702) angol király hatalmas vérdíjat tűzött ki a fejükre, ám sosem leltek a nyomukra. Az esetet azóta is a világ legnagyobb rejtélyei között tartották számon, egészen mostanáig.

A kép illusztráció.

Jim Bailey amatőr történész ugyanis fémdetektorral megtalált egy 17. századi arab érmét az egyik middletowni mezőn, egy alapos vizsgálat pedig megállapította, az érmét 1693-ban Jemenben verték.

Eddig 15 ugyanilyen érme került elő ugyanabból a korszakból, tíz Massachusettsből, három Rhode Islandről, kettő Connecticutból, egy pedig Észak-Karolinából, ahol Every emberei először szállhattak partra.

Így nagyjából nyomon követhető, hogy a szökés után merre vezetett a kalózok útja, akik Connecticut állam régésze, Sarah Sportman szerint letelepedhettek Új-Angliában, ezzel pedig végleg nyomukat veszthették az őket üldöző csapatok.

– Amikor csipogni kezdett a fémdetektorom, közelebbről is szemügyre vettem az érmét. Ekkor láttam meg a rajta látható arab nyelvű szöveget. A pulzusom azonnal felgyorsult. Azt gondoltam, ó, istenem, megvan! Ez Everyék eltűnt kincse. Ellenük indult az első világméretű hajtóvadászat, közellenségek voltak. Több mint három évszázad után most a nyomukra akadtam – mondta a rejtélyes érme megtalálója, Jim Bailey.

Madagaszkáron is kutattak

Az összes kalóz közül talán annak a William Kiddnek a legérdekesebb a története, aki kezdetben a brit hatóságok szolgálatában üldözte a banditákat, ám később rossz útra tért, és maga is kalózkapitány lett. Adventure Galley nevű hajóján számos rablást hajtott végre, ám 1698-ban elfogták, három évvel később pedig felakasztották. Zsákmánya nagy része azonban így sem került elő, egészen 2015-ig, amikor Madagaszkár partjainál egy 50 kilogrammos ezüstrudat sikerült a felszínre hozni egy hajóroncsból.

https://www.blikk.hu/aktualis/vilag-titkai/kalozok-kincs-megtalaltak-amerika-henry-every/8e1e9ml