Egy londoni zenetudós, Timothy Jones olyan töredék hegedűszonátákat fejezett be, melyeket Mozart szerzett.

A Mozart műveket, melyeket a brit zenetudós fejezett be, lemezre vették, több befejezésük is meghallgatható.

Timothy Jones, a londoniRoyal Academy of Music professzora, volt olyan bátor, hogy befejezze a műalkotásokat, a legtöbb zeneszerző ugyanis megilletődne attól, hogy egy ilyen nagy alkotó darabjába belenyúljon.

A kész művek a Chanel Classics kiadónál jelentek meg, Racher Pogder hegedűművész és Christopher Glynn fortepiano-művész muzsikál rajtuk.

A posztumusz befejezés jelensége nem ismeretlen a klasszikus zene világában, Mozart Requiem alkotását például Franz Xaver Süssmayr fejezte be. Puccini Turandot és Alban Berg Lulu című operáit is befejezték, mivel szerzőjük meghalt a teljes elkészülés előtt.

A Timothy Jones projektjében előforduló tételek azonban nem olyan jelentőségűek, mint a Requiem. A zenetudós célja tehát nem az volt, hogy az életmű rendkívül fontos darabját megmentse.

A kész lemezen egy-egy Mozart-töredék különböző befejezése hallható, ilyen az 1782-es B-dúr, egy 1789-es G-dúr, valamint egy 1784-es A-dúr töredéknek két-két változata. Jones az alkotáskor figyelembe vette többek között azt is, hogy Mozart milyen stíluseszközöket alkalmazott.

A teljes lemez megtalálható a Youtube-on.

https://hamuesgyemant.hu/muvelt/zene/mozart-muvek-befejezes-angol-zenetudos/youtube