Az 1912 áprilisában elsüllyedt Titanic hajóroncsa hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a kincsvadászokat és a szakembereket.

Az 1912 áprilisában elsüllyedt Titanic hajóroncsa hosszú évtizedek óta foglalkoztatja a kincsvadászokat és a szakembereket, ám, ha bármit meg akarnak még tudni a történelmi jelentőségű hajóról, sietniük kell.

A 109 éve hullámsírban fekvő vas- és acélmonstrumot egy ritka, vasfaló baktérium támadta meg, ami gyorsan és kegyetlenül dolgozik: 2040-re szó szerint eltűnhet a Titanic az óceán mélyéről.

Pedig a Titanic elsüllyedése a XX. század legnagyobb hajókatasztrófája volt, történeteit és a tragédia körülményeit ma is kutatják. Nem csoda, hiszen 2208 fővel futott ki Southamptonból az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó, ami alig hat nappal később már a hullámsírban feküdt, az utasok közül pedig mindössze 712-en élték túl a katasztrófát.

A mai napig sok titkokat rejtő hajóról a Duna Televízió Ridikül című műsorában Dióssy Klári műsorvezető pénteken beszélgetett a vendégeivel: Elter Tamás történész, tengerkutatóval, Kaszonyi Sándorral, az R.M.S. Titanic Magyar Kutatócsoport alapítójával, Susányi Oszkár hajómodell-készítő mesterrel és Völgyi Péterné dr. Reich Márta magyar-francia szakos tanárral, akinek nagyapja, dr. Lengyel Árpád a Titanic egyetlen mentőhajójának, a Carpathiának volt a magyar hajóorvosa.

A magyar orvos unokája elvitte a stúdióba nagyapja néhány eszközét, köztük egy távcsövet, amely megjárta a tragédia helyszínét.

Dr. Lengyel Árpád egyébként a magánéletben, társaságban sosem beszélt a katasztrófáról, sőt unokája elárulta azt is: nagyapja „soha többet nem szállt hajóra, de még balatoni hajókázásra sem vállalkozott.„

https://ripost.hu/sztar/huha/nincs-visszaut-a-tudosok-tehetetlenek-par-ev-es-vegleg-eltunik-a-titanic-2847846/