Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus: kilenc zeneszerzőt és szövegírót tüntettek ki. Fábri Péter életműdíjat, Borlai Gergő az év zeneszerzője címet, Major Eszter pedig az év szövegírójának járó díjat kapja a szerzői egyesülettől. A 2020-as év produkciójának a Random Tripet választották. A szerzői egyesület posztumusz junior díjjal tiszteleg az idén elhunyt Siklósi Örs dalszerzői munkája előtt. A komolyzene területéről Soproni József, Horváth Márton Levente és Molnár Viktor kap elismerést. Az év nótaszerzője Éliás Tibor lett.

Az Artisjus 21. alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse elsősorban abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről, a könnyűzenei alkotók díjazását külön szakmai bizottság készítette elő. Az elismerések ünnepélyes átadását az év folyamán későbbi időpontra tervezi az Artisjus vezetősége, ha a járványhelyzet engedi. 

Fábri Pétert életműdíjjal, Borlai Gergőt az év zeneszerzője címmel, Major Esztert pedig az év szövegírója díjjal tüntetik ki. Az év produkciójának a Random Tripet választották. Posztumusz Junior Artisjus-díjjal ismerik el Siklósi Örsöt, az AWS zenekar a tragikusan fiatalon elhunyt frontemberét. Az év komolyzenei műve kategóriában idén két alkotást is díjaznak: Soproni József 9 dal Czigány György verseire, valamint Horváth Márton Levente Scrollin’ című műve érdemelte ki az elismerést. A komolyzenei Junior Artisjus-díjat Molnár Viktor kapja. Az év nótaszerzőjének Éliás Tibort választották.

Idén hét zenei kategóriában díjazzák a szerzőket, valamint átadják a tavalyi év legjobb produkciójának járó elismerést. Az Artisjus irodalmi díjak kihirdetésére néhány héttel korábban került sor. Az irodalmi nagydíjat Márton László kapta, a többi irodalmi díjazott: Wirth ImreKiss Tibor NoéSzolláth Dávid és Bódi Katalin. Az irodalmi díjasokról szóló cikkünk itt található. 

KategóriaDíjazott
Könnyűzenei alkotói életműdíjFábri Péter
Az Év KönnyűzeneszerzőjeBorlai Gergő
Az Év Könnyűzenei SzövegírójaMajor Eszter
Az Év ProdukciójaRandom Trip
Az Év Junior Könnyűzenei AlkotójaSiklósi Örs (posztumusz-díj)
Az Év Komolyzenei MűveiSoproni József: 9 dal Czigány György verseire, Horváth Márton Levente: Scrollin’
Az Év Junior Komolyzenei AlkotójaMolnár Viktor
Az Év MagyarnótaszerzőjeÉliás Tibor

Teljes cikk:

https://dalszerzo.hu/2021/05/06/ok-kapjak-2021-ben-a-zenei-artisjus-dijakat/