Lélegzetelállító felvételek kerültek fel nemrég a világhálóra, amelyeken a kietlen, egyben lenyűgöző marsi táj látható.

A rövid videóvá alakított nyolc fotót a North Carolina State egyetem bolygókutató professzora osztotta meg személyes Twitter-fiókján. (videó)

A fényképek mind egy szálig a NASA Curiosity rovere által készültek 2021. március 19-én, rajtuk pedig az figyelhető meg, amint a Mount Mercou felett különböző formájú felhők siklanak el.

A Gale-kráter fölé tornyosuló, üledékes kőzetekből álló hegy kísértetiesen hasonlít a Földön található domborulatokhoz, míg a táj szinte megegyezik a kihalt sivatagokéhoz, amilyenek például Arizónában vagy éppen Namíbiában vannak.

A Curiosity már jó ideje a Mount Mercou előtt tanyázik és arra vár, hogy utasításokat kapjon az irányítóközponttól, miközben a rajta elhelyezett tudományos eszközökkel és kamerákkal a környéket kutatja és fényképezi.

Geológusok természetesen már belekezdtek a fotók analízisébe – Lucy Thompson, a New Brunswicki Egyetem professzora úgy gondolja, minden idők egyik legfontosabb felvételét tette közzé a Curiosity, melynek részletessége még kollégáit is elkápráztatta.

A marsi felhők jelentősen eltérnek a földiektől, tudósok szerint a vörös bolygó vékony atmoszférájába becsapódó űrbéli törmelékek okozhatják a kialakulásukat – további különlegességük, hogy rendkívül magasan, közel 100 kilométerrel a felszín felett keletkeznek.

Ami az összetételüket illeti, főként szén-dioxidból állnak, szabad szemmel pedig csupán alkonyat után lehet őket megfigyelni, amikor is a napsugarak visszaverődnek a sötét égboltról.