120 évvel ezelőtt mutatták be az első magyar filmet. Az évforduló kapcsán rengeteg hazai moziklasszikust tekinthetünk majd meg.

Április 30-án a Nemzeti Filmintézet a hagyományokhoz híven megünnepli a magyar film napját. E jeles nap a 120. évfordulója Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula alkotása, A táncz címmel készült ismeretterjesztő film első nyilvános bemutatójának. Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait péntektől műsorra tűzi az RTL Klub, a TV2, a közszolgálati televízió csatornái, az ATV, a Hír TV és az HBO – írja a kultura.hu.

Az RTL Klub május 1-jén a Brazilokat tűzi műsorra, este pedig a négy magyar filmdíjjal kitüntetett Rossz versek televíziós premierje lesz. Az RTL Most műsorára ünnepi kínálatként magyar filmespolc kerül fel. A hétvége minden estéjén magyar filmek lesznek a TV2-n: a Kovács Lajos, Kulka János, Scherer Péter főszereplésével készült akcióvígjáték, az Argo 2, Koltai Róbert szívmelengető vígjátéka, a Sose halunk meg, a Pappa Pia és Bacsó Péter maró szatírája, A tanú. A Moziverzum csatornán látható lesz a világhírű magyar mentőkutya ihlette családi film, a Mancs, a Kovács Patrícia és Fenyő Iván főszereplésével készült 9 és ½ randi és A Pál utcai fiúk filmváltozata, mely az első magyar Oscar-jelölt volt, továbbá Jankovics Marcell nagyszabású János vitéz-feldolgozása.

A közmédia is gazdag programkínálattal készül: a Duna televízió szinte egész nap magyar filmeket vetít, köztük a magyar filmtörténet egyik legbájosabb klasszikusát, a Meseautót, valamint premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az Aurora Borealis – Északi fényt.

Hihetetlenül széles választék

Az M5-ön látható lesz a Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével készült felejthetetlen Makk Károly-film, a Szerelem és az Oscar-díjas Saul fia, valamint egy válogatás a magyar animáció gyöngyszemeiből. A Duna Worldön újra lehet nézni az Oscar-díjas Mephistót és minden idők egyik legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, míg az M2 Petőfi TV-n a világhírű egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a Macskafogót nézve. Az M2 gyerekcsatornán többek között Mekk Elek, Frakk, Süsü, a Mézga család, a kuflik és Bogyó és Babóca szórakoztatják a kicsiket.

Az ATV-n Koltai Róbert vígjátéka, az 1950-es éveknek görbe tükröt állító Csocsó, avagy éljen május elseje! lesz látható. A Hír TV a Sinkovits Imre parádés főszereplésével készült „tiszteletlen” vígjátékot, A tizedes meg a többieket vetíti.

Az HBO is ünnepi magyar filmkínálattal készül, műsorra tűzi a közelmúlt legsikeresebb fekete komédiáját, a Drakulics elvtársat és a Seveled című rom-komot Tenki Rékával és Mészáros Bélával a főszerepben. A Cinemax magyar filmestet tart az Apró mesékkel, a Valannal, a FOMO-val és a Pesti balhé tévés premierjével.

Magyar filmekkel ünnepel a Netflix, az HBO Go és a Cinego is, emellett ingyenesen nézhető lesz 15 felújított klasszikus a FILMIO-n.

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/120-eves-a-magyar-film-hetvegi-filmmaraton-teve