Újra kinyitott az ország leggazdagabb botanikai gyűjteménye, a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, ahol különféle tematikus „élménysétákon” vehetnek részt a látogatók májustól az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) szervezésében – közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat(ELKH) pénteken az MTI-vel.

Az ELKH közleménye szerint a tulipánvirágzás idején vezetett sétákon a közkedvelt növény izgalmas kultúrtörténetén keresztül azt is megismerhetik a látogatók, hogy milyen átalakuláson mehet át néhány vadon élő faj az ember nemesítő tevékenysége révén.
A „Színes séta” során pedig arra is felhívják a figyelmet a kert munkatársai, hogy milyen fontos a virágok színe az egyre veszélyeztetettebb helyzetben lévő beporzórovarok számára.

A látogatók vezetett programon ismerhetik meg a bambuszok különleges tulajdonságait, valamint a Biblia növényeit is.
A Kerttörténeti sétákon pedig a művelődéstörténet és a kertművészet egy-egy pompás helyét, a műemléki oltalmat is élvező vácrátóti romantikus tájképi kertet mutatják be, meghajolva a kert létrehozója és adományozója, gróf Vigyázó Sándor előtt.

A két-két és fél órás élménysétákat a kert kurátorai vezetik a 19. századi kastélykertben kialakított, több mint 12 ezer fajt és változatot bemutató arborétumban.

Forrás: MTI