Egy TikTok-videó alapján találtak rá és mentették ki egy magánházból az illegálisan tartott, fogaitól és karmaitól megfosztott oroszlánt Kambodzsa fővárosában.

A 18 hónapos, 70 kilogrammos hímet a tengerentúlról importálta egy kínai nemzetiségű személy, hogy otthonában nevelje fel – idézi a környezetvédelmi minisztérium szóvivőjét, Neth Pheaktrát a The Telegraph online kiadása.


A kambodzsai hatóságok azt követően kezdtek nyomozni az oroszlán után, hogy láttak róla egy videót a TikTokon április végén – mondta Pheaktra. Hozzátette: „az embereknek nincs joga ahhoz, hogy háziállatként neveljenek ritka vadállatokat”.


A Wildlife Alliance állatvédő szervezet, mely részt vett a mentésben, közölte, hogy a magánvilla alkalmatlan volt vadállat tartására. „Ráadásul eltávolították az állat szemfogait és karmait, ami drámaian csökkenti az oroszlán életminőségét” – emelték ki.

A tulajdonos a közösségi médiában megosztott egy képet az oroszlánról, amint a kocsifelhajtón üldögél, közelében egy kutya játszik. Egy szintén általa feltöltött videón az állat még kölyökkorában látható, amint épp slaggal locsolják.


A nagymacska lefoglalása egy nappal azt követően történt meg, hogy egy Twitter-felhasználó olyan légifelvételeket tett közzé, melyen látható a kambodzsai főváros jómódú Boeung Keng Kang negyedének egyik kertjében barangoló oroszlán.


A szakértők az oroszlánt a város szélén lévő Phnom Tamao vadállatmentő központba szállítják.

Forrás: MTI