A teljes román–magyar határszakaszt lefednék.

Folyami hulladékmentesítő szerkezeteket szerelnek fel Romániában tizenkét helyen a román–magyar határszakasz mentén, hogy a jövőben megelőzzék a magyarországi folyók szennyezését, miután az elmúlt években többször jelentős mennyiségű műanyag és egyéb természetű hulladék került Magyarországra a Romániából érkező folyókon – jelentette ki hétfőn Nagyváradon Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter.

A következő hónapokban mérik fel, hova kellene felszerelni ezeket a szerkezeteket, amelyek nem engedik, hogy tovább haladjanak a víz által sodort különböző hulladékok. A miniszter emlékeztetett rá, hogyaz elmúlt években sokszor hatalmas mennyiségű hulladék került át Magyarország területére a folyóvizeken keresztül.

A tizenkét helyszín azonosítása után várhatóan az idén meghirdetik a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges közbeszerzési eljárást, és a román kormány finanszírozni fogja ezeknek a szerkezeteknek a megépítését. A holland nagykövetség támogatásával Románia elhelyezett már ilyen hulladékmentesítő szerkezeteket, ezek tapasztalatát felhasználva, ki akarják terjeszteni a védőrendszert a határ teljes szakaszára.

Forrás:

https://player.hu/eletmod/tizenket-szemetszuro-akadalyozna-meg-hogy-romaniabol-ellepjen-minket-a-muanyagszemet/