Már több olyan eseményt tartottak különböző európai országokban, ahol a járványügyi szabályok különféle variációinak betartása mellett vizsgálták a koncertek veszélyességét. A liverpooli Sefton Parkban, szabadtéren és sátorban viszont minden korlátozás nélkül vehetett részt három koncerten 5000 ember, jellemzően első-, másodéves egyetemisták. Előtte pedig két táncos bulit tartottak a városban, a Circus Liverpool klubban, esténként 3-3000 emberrel.

A belépőktől védettségi igazolást nem kértek, viszont a helyszínen mindenkivel csináltak egy-egy gyorstesztet. Arra kérték a résztvevőket, hogy ha tehetik, csináljanak a koncert előtt, majd utána öt nappal is egy-egy jóval megbízhatóbb PCR-tesztet. Az adatokat, elérhetőségeket feljegyezték az esetleges kontaktkutatás céljaira. A fertőzések esetleges terjedése mellett a tudósok az emberek mozgását és a levegő minőségét, a szellőzést is vizsgálták; a klubesteken például azt, hogy kialakulnak-e olyan helyek, ahol nem cserélődik megfelelően a levegő.

Ezeket – és a koncertek közben egyes nézőkkel kérdőíveket kitöltető segítőket – leszámítva minden teljesen olyan volt, mint a pandémia előtti időben. A Guardian beszámolója szerint ugyan a Sefton Parkban feliratok figyelmeztették a nézőket arra, hogy ha valaki szeretne távolságot tartani, annak számára ezt tegyék lehetővé, és hogy aki akar, nyugodtan hordjon maszkot a sátorban – de gyakorlatilag senki nem tette ezt.

Éppen az volt a cél, hogy az emberek “kötöttségek nélkül” szórakozzanak, hogy a nyári fesztiválszezon előtt fel lehessen mérni ennek a járványügyi hatását – mondta a koncertet (és több nagy fesztivált) szervező Festival Republic egyik vezetője. Bár tudományos célja (is) volt a koncertnek, ezt igyekeztek “a színfalak mögött lebonyolítani”, hogy ne legyen “steril tesztesemény”, és az emberek úgy szórakozhassanak, “mintha nem is lett volna koronavírus”. (A Guardian riportja szerint egyébként voltak olyanok a közönségben, akik még kiskorúak voltak a korlátozások tavalyi bevezetésekor, így valójában soha nem jártak még 18 éven felüliek által látogatható klubkoncerten.)

A beszámolók szerint ez sikerült is, a közönség már kora délután együtt énekelt, az emberek ölelkeztek, egymás nyakába ültek és úgy érezték, hogy visszatértek a normális élethez – vagy akár még valami annál is jobbhoz.

A koncert helyszínére meghívták a kulturális ügyekkel foglalkozó minisztert, Caroline Dinenage-t, aki azt mondta a covid-specifikus biztosításról (aminek hiányában több fesztivált is lemondtak – bővebben lásd ezt a cikkünket), hogy erről a pénzügyminisztériummal egyeztetnek, és ha lehet, támogatnák.

Természetesen a fellépőket is letesztelték.

https://dalszerzo.hu/2021/05/03/ugy-buliztak-liverpoolban-mintha-nem-is-lett-volna-koronavirus/