Lovas Rozi és Molnár Áron a főszereplői Holtai Gábor a Második kör című 18 perces filmjének.

Oscar-jelölés közelébe kerülhet

Holtai Gábor Második kör című kisjátékfilmje bejutott a 45. alkalommal megrendezett Cleveland International Film Festival versenyprogramjába, ami jelentősen megnövelheti a kisfilm esélyeit az Oscar-díjért való versenyben. A nagy múltú filmfesztivál ugyanis kvalifikációs joggal rendelkezik, azaz a rövidfilm kategória nyertese automatikusan felkerül arra a listára, amelyről a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket kiválasztják.

A tizennyolc perces film a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült, és a premierje 2020 őszén a BuSho filmfesztiválon volt. A Lovas Rozi és Molnár Áron főszereplésével készült film nem először kelt nemzetközi érdeklődést: korábban már beválogatták a Varsói Filmfesztivál Shorts Special Selection programjába is.

A Második kör egy olyan alternatív valóságban játszódik, amelyben a gyermekvállalást szigorú bürokratikus szabályok irányítják, és a szülőjelölteknek többfordulós alkalmassági vizsgán kell átesni. Kinga (Lovas Rozi) és Zsolt (Molnár Áron) számára ez az utolsó esély, Kinga kezd kiesni a korban megfelelő jelöltek közül. A pár az első fordulót sikerrel vette, de a második körben nem várt nehézségekkel kell szembenézniük.

A clevelandi filmfesztivál április 7-től 20-ig tart, és sok más nemzetközi filmes eseményhez hasonlóan idén az online térbe kényszerült – aminek előnye, hogy a világ minden tájáról részt lehet venni a virtuális vetítéseken, ahogy az eredményhirdetésen is.

Nemcsak a kisfilmek kategóriájában szurkolhatunk majd magyar jelöltnek, ugyanis a nagyjátékfilmes versenyprogramba bejutott Horváth Lili Felkészülés a meghatározhatatlan ideig tartó együttlétre című filmje, ami Magyarország idei jelöltje volt a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra.

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/magyar-kisfilm-oscar-jeloles-eselyes-masodik-kor