Jelentősen növelheti a beültetett fogászati implantátumok élettartalmát, ezáltal javulhat a páciensek életminősége annak az új eljárásnak köszönhetően, melyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Denti System Kft. munkatársai fejlesztettek ki – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint az uniós támogatással, több mint 440 millió forintból megvalósított projekt fő célja olyan újgenerációs fogászati implantátumrendszer kifejlesztése volt, amely csökkenti a beültetés körül kialakuló bakteriális eredetű gyulladások lehetőségét. Ez akár többszörösére is növelheti a beültetett implantátumok élettartamát, ezáltal javítva a páciensek életminőségét.


Az interdiszciplináris kutatás eredményeképp kifejlesztett újgenerációs implantátumok – a projekt kezdetén kitűzött céloknak megfelelően – teljes mértékben megfelelnek a modern fogászati implantológiai követelményeknek – közölte a projekt szakmai vezetője, az SZTE tudományos főmunkatársa, Tóth Zsolt.


Az implantátumrendszer különlegessége, hogy a fogágy anatómiai adottságait figyelembe véve tervezhető és kivitelezhető a beavatkozás kezelt fogágybetegek részére is. Az implantátum geometriai kialakításának köszönhetően az implantátumrendszer biztosítja azt, hogy a fogágybetegségre jellemző változatos csontminőségnek megfelelően alkalmazható legyen, és a beültetés után megfelelő mennyiségű lágyszövet képződhessen.


A projekt résztvevői olyan sebészeti eszközparkot fejlesztettek ki, amellyel a beavatkozás során kíméli a szájüreg szöveteit, a gyógyulást gyorsabbá és eredményesebbé teszi. Az egyetem a fejlesztés teljes vertikumában részt vett, a tesztminták bevizsgálásától kezdve a kísérleteken keresztül a klinikai ellenőrzésig.


Tóth Zsolt kitért arra is, hogy a későbbiekben a fogorvostan-hallgatók is profitálhatnak a megvalósult projektből. Az implantológiai témájú előadásokon a projektben részt vevő fogorvos oktatók első kézből adhatják át a hallgatóknak azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyeket az újgenerációs implantátumok fejlesztése során nyert kutatási tapasztalatok biztosítanak.

Forrás: MTI