Íme egy újabb csodaszép, de kevésbé ismert kirándulóhely Budapest közelében! A gödi Huzella-kert.

Arany János 1846-ban gödi birtokán kilátótornyos villát építtetett, melyet 1882-ben bekövetkezett halála után a fia, Arany László örökölt. Az ingatlant azonban nem tartotta meg, hanem eladta a váci utcai nagy sportáruház igazgatójának, Huzella Eleknek. Az ő fia, Huzella Tivadar orvosprofesszor aztán 1930-ban itt alapította meg az Alsógödi Biológiai Kutatóállomást, melynek részeként arborétumot alakított ki a kúriához tartozó kertben. Az alapító úgy végrendelkezett, hogy a terület tulajdonjoga halála esetén a magyar államra szálljon. 1959-től az MTA Magyar Dunakutató Állomása működött itt, 2011 óta immár a Füvészkert külső telephelyeként. Ekkor kapta – alapítója után – a Huzella-kert nevet.

A 55 679 m²-en elterülő botanikus kert szorosan kötődik a Duna árteréhez, a partján úgynevezett galériaerdő magasodik. Az arborétumban legfőképpen mérsékelt övi növényfajok, azon belül is többségében örökzöldek élnek, így péládul tengerparti mamutfenyő, nevadai ciprus, az arizonai ciprus vagy épp japánciprus. A védett fajok közül megtalálható többek között a bugás sás, a Teleki-virág, a vízi aggófű,, a babérboroszlán és a farkasboroszlán is. A kert különlegességei a perzsa varázsfák és a különféle berkenyefajok.

A kert dísze a lépcsőzetes mederben kialakított tórendszer, melyet a helyben fakadó források táplálnak. A legszebb látnivalók a tanösvényen haladva járhatók be. A területen áll a Huzella család síremléke is, itt nyugszik többek között az alapító, Huzella Tivadar is. 

A létesítményben folyamatosan zajlanak szakmai kutatások, illetve képzések, ám előzetes bejelentkezéssel bárki számára látogatható, hétköznaponként 9:00 és 17:00 óra között. Tömegközlekedéssel a Budapestről, Gödöllőről vagy Vácról induló helyközi járatokkal (megálló neve: Göd révátkelő), vasúttal a Nyugati pályaudvarról a Göd-Vác vonalon közlekedő vonatokkal (állomás: Alsógöd) közelíthető meg a legegyszerűbben.

Képgaléria a linken:

https://nlc.hu/lelek/20210509/godi-huzella-kert/