Magyarországon – ez derül ki a Mapei legfrissebb felméréséből. A legtöbbet a gépészekre, bádogosokra és villanyszerelőkre kell várni. A legnehezebben Hajdú-Bihar Megyében lehet mesteremberhez jutni, ott 150 napba is beletelhet mire házhoz jön a megfelelő szakember. Koji László úgy látja, akár EU-n kívüli munkavállalók behozatalát is meg lehetne fontolni. Az ATV Híradó riportja.

133 nap – átlagosan ennyit kell várni egy szakemberre Magyarországon. A Mapei 2021-es évindító sajtótájékoztatója a vírus miatt az online térben szorult, azonban a cég idén is bemutatta a hazai szakemberhiányról szóló kutatását.

Eszerint jelenleg két héttel többet kell várni egy mesterember szolgálataira, mint 2020 júliusában és nagyjából ugyanannyit, mint a vírus berobbanását megelőzően.
A kutatás alapján a legtöbbet, 157 napot, a gépészekre kell várni, de a villanyszerelők és a bádogosok is 140 nap várakozás után érkezhetnek meg. Fontos a türelem akkor is, ha valaki tetőt javíttatna: az ácsokra nagyjából három hónap a várakozási idő.

Forog a betonekeverő, folyik a malter. Ennél a nagykanizsai építkezésnél a kivitelező szerencsésnek mondhatja magát, neki megvan a jól bevált csapata.

Ez a pécsi vállalkozó pedig arra panaszkodik, hogy a külföldön dolgozó minőségi szakemberek a növekvő fizetések ellenére sem térnek haza.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke úgy látja, átmenetileg akár EU-n kívüli munkavállalók behozatalával is lehetne enyhíteni a hiányt.
A Mapei kutatása arra is kitér, hogy a felújítást tervezők mekkora hányada kívánja igénybe venni az otthon felújítási támogatást. 10 megkérdezettből 4-en biztosan nem használnák ki, egyharmaduk bizonytalan, míg a válaszadók 26% biztosan igényelné az állami segítséget.

http://www.atv.hu/belfold/20210324-133-nap-atlagosan-ennyit-kell-varni-egy-szakemberre/hirkereso