Vörös, sárga, kék, zöld és fekete színekben pompázik a kolumbiai folyó három hónapon keresztül.

Kolumbiában, az Andok keleti részén található folyam, amit Caño Cristales magyarul Kristály-folyónak neveznek, sokan a világ egyik legkülönlegesebb és legszebb folyójaként tartanak számon. Az öt szín folyójának vagy folyékony szivárványnak is szoktak nevez, mivel vizében különféle színes növények élnek, amik az év adott időszakában a már fentebb említett vörös, sárga, kék, zöld és fekete árnyalatokban pompázik.

A folyó lélegzetelállító színeiről először egy helyi kutató és újságíró Andrés Hurtado García számolt be. Majd 1948-ban a folyam közelében létrehozták Kolumbia első természetvédelmi területét (Sierra de la Macarena), amit csupán 1971-ben alakítottak át nemzeti parkká.

A gyönyörű színeket pedig a folyómederben található Macarenia clavigera nevű vízinövénynek köszönheti. Körülbelül július vége fele, amikor véget érnek az özönvízszerű esőzések, a folyó vízszintje fokozatosan csökkenni kezd, a különleges hínár pedig előtűnik bíborvörös leveleivel. A leglátványosabb időszak szeptembertől egészen novemberig tart, majd amikor véget ér a nemzeti parkot is bezárják.

https://hamuesgyemant.hu/kivancsi/vilag/csodalatos-szinekben-pompazik-a-vilag-legszebb-folyoja/particle-3