Az olasz falu immár 140 éve hódol a csúnyaságnak, lakói pedig egyáltalán nem úgy állnak a csúfság fogalmához, ahogyan mások.

A csodás kisváros, ami nem látnivalóiról híres

Az olasz Piobbico egy hihetetlen természeti látványosságokkal rendelkező középkori kisváros, amely az Apenninek és az Adriai-tenger közötti völgyben található. A gyönyörű helyszínt hegyek és erdők veszik körül, kőépületei, temploma és kolostora pedig egyedülálló, ám Piobbico mégsem erről híres, hanem lakosairól, akik köztudottan csúnyának vannak titulálva mások és saját maguk által is. A kisváros a Club dei Brutti egyesület otthona, melynek tagjai azt vallják, hogy az emberek belső szépsége sokkal fontosabb, mint a külső megjelenés – a szövetségnek pedig már több ezer tagja van.

Egyedülálló nők klubjának indult


A híres klub 1879 óta létezik, a kisvárost pedig mára több mint 2000 ember lakja. A mozgalom hitvallása, miszerint az ember belső szépsége a legfontosabb, már világméretűvé nőtte ki magát: a Csúnya Emberek Világszövetsége már több mint 30.000 tagot számlál. A klub eredetileg egyedülálló nők számára alakult, akik szórakozás céljából jártak össze. Időközben azonban küldetésük is lett, mégpedig, hogy emlékeztessék a társadalmat arra, hogy a külső, fizikai megjelenés nem minden és mit sem ér belső szépség nélkül – 2007-ben pedig már szobrot is avattak a csúnya emberek számára a város főterén.

Felvételi rosta és fesztivál

Manapság már igen könnyű a klub tagjává válni: az idősebb tagok felvételiztetnek, akik megítélik és rangsorolják a potenciális tagokat csúnyaságuk alapján egy bizonyos skálán, ahol a rútság a meghatározhatatlantól egészen a rendkívül csúnyáig terjed. Ugyanakkor természetesen a csoport tagjai egy külső szemlélő véleménye alapján nem feltétlenül csúnyák, a mozgalom részvevőiben a hitvallás a közös, miszerint egyáltalán nem aggódnak mások véleménye miatt, hiszen számukra a belső szépség filozófiája mindennél többet ér. A klub minden év szeptember első vasárnapján egy fesztivált szervez, ahol megválasztják a csúfok egyesületének elnökét, és itt avatják fel az időközben betársult új tagokat is.

https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/olaszorszag-piobbico-csunya-emberek-fovarosa-erdekes-helyek