Az RMS Titanic brit Olympic osztályú utasszállító hajó korának legnagyobb utasszállító óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére mégis már a legelső útján elsüllyedt, miután jéghegynek ütközött 1912. április 14-én. Legalábbis sokan ezt gondolják, ám az egyik feltételezett túlélő ilyenről szót sem ejtett. Mi történt valójában?

Nem a jéghegy az oka?
A könyvekből és filmekből mindannyian tudjuk, hogy a Titanic egy jéghegy miatt süllyedt el, de van néhány friss bizonyíték, amely szerint robbanások és tűzesetek történtek azon a szomorú éjszakán, amikor az elsüllyeszthetetlen végül a jeges óceán mélyén kötött ki. Ez az állítás bizony teljesen megváltoztatná a történelmet. Vaghinak Byurat képviselő, üzleti utat tervezett Amerikába, ahova egy tucat könyvvel indult el a Titanicon, egyes feltételezések szerint pedig ő volt az egyik utas, aki túl is élte a katasztrófát. Shahen Khachtryan ismerte Vaghinakot, és személyes interjút készített vele a történtekről. A legérdekesebb az volt, hogy soha nem említett jéghegyet.

Mi történt valójában?
Byurat mindig egy óriási robbanásról beszélt, amely végül a hajó elsüllyedéséhez vezetett. Más túlélők szintén azt állították, hogy 2-4 robbanást is hallottak a Titanicon. Egy híres kutató és szerző, Bill Wormstedt is rengeteg ilyen információ birtokába jutott, hiszen a túlélők mind-mind hasonló emlékeket idéztek fel, amikor beszélgetett velük. Az első osztályon utazók közül a nőknek 94%-a, a férfiaknak 31%-a menekült meg. A fedélzetközben utazó nőknek 47%-a, a férfiaknak 14%-a maradt életben, vagyis 210 személyzettag, 126 férfi, 317 nő és 52 gyermek menekült meg, összesen 705-en élték túl a katasztrófát, ez körülbelül a hajón utazóknak az egyharmada. Arthur G. Peuchen őrnagy, aki az első osztályú utas volt, elmondta, hogy határozottan hallott egy robbanást, és ezt követően a hajó süllyedni kezdett. George Frederick Crowe a mentőcsónak gondnoka volt. Interjújában elmondta, hogy robbanás történt, majd a hátsó rész megfordult és elsüllyedt.

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/titanic-nem-jeghegy-miatt-sullyedt-el