A PwC felmérésben kérdezte a vezérigazgatókat, hogy a következő évtizedekben a fő trendeket tekintve mi vár a magyarokra. A cégvezetők a nyugdíjkorhatár további jelentős mértékű emelésére számítanak: a felmérés szerint a nyugdíjkorhatár 2032-ben érheti el a 70 évet.

A PwC megkérdezte a vezérigazgatókat, hogy a következő évtizedekben a fő trendeket tekintve mi vár a magyarokra. A vezérigazgatók többsége 2030-ra teszi az euró bevezetését Magyarországon – mondta Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója a cég mai sajtótájékoztatóján. Ez egyébként megegyezik a tavalyi felmérés eredményével, vagyis a cégvezetők továbbra is bíznak abban, hogy hazánk át fog térni a közös devizára.

Mindeközben a cégvezetők a nyugdíjkorhatár további jelentős mértékű emelésére számítanak. Lőcsei Tamás kiemelte, hogy a felmérés szerint a nyugdíjkorhatár 2032-ben érheti el a 70 évet.

A várható élettartam 80 évre való emelkedését 2036-ra teszik. Ez későbbi időpont, mint ahogy korábban várták, azonban Lőcsei szerint magyarázhatja a pesszimizmust, hogy a koronavírus-járvány miatt csökkenhetett tavaly az emberek születéskor várható élettartama.

A demográfiai trendeket tekintve azonban nem túlságosan optimisták a cégvezetők. Lőcsei beszámolója szerint a vezérigazgatók többsége nem gondolja azt, hogy megáll a népesség fogyása a következő 20 évben.

Javul a gazdasági helyzet

A PwC Magyarország vezérigazgató-felmérése szerint sosem tapasztalt mértékű az optimizmus a globális gazdaság és a magyar gazdaság növekedési ütemével kapcsolatban, 2021-re minden második vállalat létszámnövekedéssel kalkulál. A pandémia azonban elmélyítette azokat az aggodalmakat, amelyekkel a vezetők eddig is kénytelenek voltak szembenézni.

Míg tavaly 21% tartott az adóterhek növekedésétől, ez az arány idén 50%, a válsághelyzetekre való felkészültség, a munkaerő romló egészségügyi állapota és a félrevezető tájékoztatás szintén nagyot ugrott előre a kockázati tényezők listáján a vezérigazgatók szemében.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/erik-a-sirig-tarto-munka-nemsokara-70-eves-korukig-gurizhetnek-a-magyarok.1113050.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27