Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megkezdte a segélyek folyósítását a járvány elhúzódása miatt nehéz körülmények között élő előadóművészek számára. A harmadik szolidaritási akció során beérkezett kérvények alapján az EJI Elnöksége több mint 700 előadóművész számára állapított meg összesen csaknem 50 millió forint szociális támogatást. A támogatások átlagos mértéke 70 ezer forint, a legkisebb összeg 50 ezer, a legmagasabb pedig 140 ezer forint.

A rendkívüli szociális támogatást minden előadóművész (zeneművész, színművész, táncművész, artistaművész) azonos feltételekkel igényelhette. A támogatások differenciáltak voltak, mértékük az eltartottak számától és attól függött, hogy van-e a családban más, jövedelemmel rendelkező személy. Minden művész részesült támogatásban, aki az elnökség által meghatározott objektív feltételeknek megfelelt, az EJI senkit nem volt kénytelen elutasítani. A támogatásnak már nem volt feltétele az, hogy az előadó igazolni tudja, hogy a járvány miatt előadásai maradtak el, hiszen a tavaly márciusi lezárások óta eltelt egy évben egyetlen olyan nap sem volt Magyarországon, amikor az előadóművészi tevékenységet bármilyen korlátozás nélkül lehetett volna folytatni.

A szolidaritási intézkedéssel kapcsolatban az EJI ismételten hangsúlyozta, hogy alapfeladatának tartja a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását. Kiemelte, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte egy éve elmaradó élő előadások az előadóművészek ezreinek okoz megoldhatatlan egzisztenciális gondot, mert szándékaik ellenére saját szakmájukban semmilyen reális esélyük nincs munkajövedelemre.

A mostani rendkívüli támogatás az EJI harmadik kezdeményezése a járvány kezdete óta. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket az művésztársadalom maga termel meg.

https://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/megszuletett-a-dontes-gyorssegelyt-kapnak-a-magyar-eloadomuveszek.1113032.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27.&r=melleklet.%27