A cápák azt is megengedik, hogy megfogja az uszonyukat, kivegye a horgot a szájukból. Soha nem bántotta egy cápa sem a cápasuttogót.

Egy magyar búvár, Halász Károly alig két hete merült alá a Vörös-tengerben, hogy cápákkal ússzony. A ragadozókkal számtalan alkalommal került testközelbe a férfi, aki valósággal megszelídíti azokat a példányokat, amelyeknek kiérdemelte a bizalmát – írja a Blikk.

Károly már kiskorában ráébredt, bármilyen állattal megtalálja a közös hangot, nem félnek tőle, hiszen “barátként közelít hozzájuk”, igaz egy tüskés rája egyszer már megszúrta.

Cápák iránti rajongása egy időben kezdődött a búvárkodással. A mélység urai nemegyszer negatív hősök, holott a búvároktató és cápaszakértő szerint nem kell tőlük félni. Természetesen hosszú évek tapasztalatai kellettek ahhoz, hogy a közelükbe férkőzzön, hiszen a cápák féltve őrzik a területüket. Csak azok csodálhatják meg őket testközelből, akik elnyerték a bizalmukat.

Károly szerint mindegyik cápa külön egyéniség: “Vannak köztük olyanok, amelyeknek magasabb a szeretetigénye, kíváncsibbak, mint társaik. Próbálom ezeket felismerni, és elhitetni az adott példánnyal, hogy az egész világon ő a legfontosabb számomra. Ha ez sikerült, akkor igazi szeretetet tud adni nekem. Megengedi, hogy megfogjam az uszonyát, kivegyem a horgot a szájából” .

Soha nem bántott cápa. Tudom, hogy sokan félnek tőlük, de a cápák nem támadnak ok nélkül, nem emberevők” – tette hozzá a búvár, aki módszerével sokféle állattal került már kapcsolatba, például krokodillal, delfinekkel, tengeri tehenekkel. Legutóbb Egyiptomban, a Vörös-tengerben is olyan helyeket kutatott fel, ahol nagy cápákkal találkozhat.

https://nlc.hu/lelek/20210506/capasuttogo-halasz-karoly/